Kradlo se vždycky... Nová doba však přináší nové možnosti. Reálný život mnohých z nás se čím dál více přesouvá do virtuálního prostoru na internetu a tak se nelze divit, že podobně je to i s kriminalitou. Jako ukázkový příklad může posloužit Jakub Spisar z Prostějova. Mladík se totiž rozhodl k penězům přijít prostřednictvím internetových podvodů. Za to si u prostějovského soudu vysloužil „podmínku“.  

Dvacetiletý Jakub Spisar pochází z Prostějova, byt rodičů na zdejším sídlišti vyměnil za nájemní byt v ulici Marie Pujmanové. Zhruba půl roku má pracovat v jedné prostějovské firmě zabývající se výrobou součástek do automobilů.

U Okresního soudu v Prostějově byl obžalován z toho, že v celkem 74 případech od lidí vylákal peníze, když jim nabízel vstupenky na různé kulturní akce či počítačové hry. Finance sice inkasoval, nicméně nic z toho, co sliboval, už nedodal. Jaký byl skutečný rozsah jeho podvodů, se přitom dá jen těžko odhadnout, lze totiž předpokládat, že ne každý z napálených se obrátil na policii.

Spisar se ke všemu přiznal a se státním zástupcem uzavřel tzv. dohodu o vině a trestu, kterou soud minulé úterý posvětil. Na základě ní byl odsouzen k dvouleté podmínce, pokud se však chce vězení skutečně vyhnout, musí v následujících třech letech nejen zapomenout na další podvody, ale také zaplatit 15 000 korun pokuty a všem poškozeným uhradit způsobenou škodu v celkové výši 107 000 korun. Kromě toho mu byly zabaveny peníze z jeho celkem osmi bankovních kont, kam si je nechával posílat od napálených lidí. Tyto bankovní účty však sám vyluxoval ještě před zásahem policie, takže zůstatek se pohyboval pouze kolem 5 tisíc korun.

„Soud neměl důvod neschválit dohodu, kterou s obžalovaným uzavřel státní zástupce Jaroslav Miklenda. Ve prospěch obžalovaného hrál zejména dosud čistý trestní rejstřík a přiznání viny, naopak mu přitěžuje velký rozsah trestné činnosti,“ shrnula prostějovská soudkyně Adéla Pluskalová.

Proti uzavřené dohodě nelze podat odvolání, rozsudek je tedy pravomocný.