Školní pomůcky, kroužky a další výdaje mohou být na začátku školního roku značným zásahem do rozpočtu rodin. S náklady souvisejícími se vzděláním a zájmovou činností dětí, a to od základní po vysokou školu, může pomoci především jednorázová dávka pomoci v hmotné nouzi - mimořádná okamžitá pomoc. Je určená i těm, kteří na startu nového školního roku nemají s ohledem na své příjmy, sociální a majetkové poměry, možnost uhradit výše uvedené výdaje vlastními silami.

Mimořádná okamžitá pomoc řeší urgentní náklady související se školou
„Vzdělání, ať už přímo ve škole nebo v zájmových kroužcích, je pro děti často tím nejdůležitějším, co jim rodina může do života dát. Pokud na to rodiče finančně nemají, neměli by se stydět jít na Úřad práce ČR a informovat se, zda jim stát nemůže s jejich situací pomoci,“ doporučuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
Vhodnou jednorázovou dávkou, kterou lze využít právě ve finančně náročném období, jako je začátek školního roku, je mimořádná okamžitá pomoc (MOP). Zájemci o ni mohou požádat na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR podle místa trvalého pobytu žadatele.
„Naši zaměstnanci přistupují ke každému případu citlivě. Vždy zohledňují fakt, že se jedná o cílenou pomoc určenou nezaopatřeným dětem,“ zdůrazňuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.
Úřad práce ČR současně zkoumá odůvodněnost nákladů, jejich ekonomickou náročnost, popř. možnosti jednotlivých školních zařízení, stejně jako možnost úhrady nákladů z jiných zdrojů a další okolnosti. Zároveň bere zřetel i na problematiku začlenění dítěte do dětského kolektivu. Po celkovém posouzení, pokud dávku přizná, stanoví ÚP ČR s ohledem na příjmy žadatele a společně posuzovaných osob výši dávky, a to až do výše konkrétního nákladu. Součet poskytnutých dávek však nesmí v rámci kalendářního roku překročit 10násobek částky životního minima jednotlivce, tj. max. 38 600Kč. Podrobněji na https://www.uradprace.cz/web/cz/mimoradna-okamzita-pomoc1.