Jak Večerník informoval již v minulém vydání, provoz očkovacího centra ve Společenském domě v Prostějově už odpočítává své poslední hodiny. O vakcinaci mezi lidmi i díky již vysoké proočkovanosti není takový zájem, proto bude od 1. září už kapacitně stačit očkování zajistit prostějovská nemocnice.

„Očkovací centrum bylo zřízeno v rámci Národní strategie očkování proti nemoci COVID -19 v zájmu urychlení vakcinace. Se zvyšující se proočkovaností obyvatelstva se pro další průběh očkování ve městě snižuje potřeba velikosti kapacity současného centra. Provoz ve Společenském domě tak bude ukončen v úterý 31. srpna,“ zopakoval František Jura, primátor statutárního města Prostějov s tím, že další očkování již bude nemocnice schopna zajistit ve svých vlastních prostorách.

Nemocnice Agel Prostějov společně s vedením prostějovského magistrátu připravuje právě na úterní odpoledne slavnostní ukončení provozu očkovacího centra v prostějovském „kulturáku“. Při něm se kompetentní lékaři i zástupci města pustí před novináři i do hodnocení smyslu očkovacího centra, které zahájilo svůj provoz 22. března tohoto roku. „Centrum určitě splnilo svůj účel, protože se podařilo proočkovat ve velké míře potřebné věkové skupiny. Ale zájem o očkování nyní klesá. Nemocnice obnovila svůj plný provoz a množství pracovníků, které je alokováno v očkovacím centru, by chybělo při poskytování péče pacientům v prostějovské nemocnici v následujících měsících.  Září, říjen a listopad jsou obecně velmi silné měsíce v plánované i akutní zdravotnické péči,“ prozradil hlavní důvody ukončení provozu očkovacího centra ve Společenském domě Adam Knesl, tiskový mluvčí Nemocnice Agel Prostějov.

„Samo zařízení i provoz očkovacího centra mimo nemocnici hodnotím velice pozitivně. V magistrátu Prostějova jsme měli mimořádnou podporu, a za to všem velice děkuji. Zástupci města i jeho dalších organizací, například městské policie, byli velice aktivní a začali s námi ihned spolupracovat,“ přidal Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční.

Centrum sklízelo i díky celé řadě ochotných dobrovolníků ze strany lidí z Prostějovska veskrze pozitivní reakce. „Je třeba vyzvednout rychlost a úsilí, s jakým bylo uvedeno do provozu, a poděkovat všem, kteří svou aktivitou přispěli k jeho efektivnímu a profesionálnímu fungování,“ vzkazuje primátor František Jura.

Od 1. září se očkování vrátí do prostor dětské ambulance na dětském oddělení Nemocnice AGEL Prostějov. „Tady probíhalo očkování již v prvním čtvrtletí letošního roku. Kapacita je v současné době zcela dostačující,“ připomněl na závěr mluvčí prostějovské nemocnice Adam Knesl.