Vladimír Bělín z Vysokého Mýta si zadělává na životní problémy sám. A co je ještě horší, nedokáže se z nich poučit. V roce 2016 řídil vozidlo totálně opilý, srazil chodce a zabil ho.

Soud ho poslal na čtyři roky do vězení a navrch přidal šestiletý zákaz řízení motorových vozidel.  Po polovině odpykaného trestu byl ale propuštěn na svobodu se čtyřletou podmínkou. V červnu tohoto roku ho však prostějovští policisté v Žeranovské ulici chytili za volantem opilého znovu. Nadýchal jim 2,66 promile alkoholu. Bělín minulé úterý před senátem Okresního soudu v Prostějově vysvětloval, že se v Mostkovicích pohádal se svojí milenkou, opil se a sedl do auta..

Na první pohled velice sympatický muž stanul minulé úterý před senátem Okresního soudu v Prostějově. Policisté jej 6. června po půlnoci zastavili v Žeranovské ulici jako řidiče osobního auta. Vladimír Bělín nadýchal 2,66 promile alkoholu. Největší problém byl v tom, že se tak nestalo poprvé. Již před pěti lety zabil v opilosti autem člověka. Po polovině čtyřletého trestu byl propuštěn z vězení, ale podmínečně se lhůtou na čtyři roky. A k tomu všemu nesměl až do roku 2023 usednout za volant...

„Jste obžalován z přečinu maření úředního rozhodnutí a vykázání a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ seznámila Bělína předsedkyně senátu Adéla Pluskalová s tím, proč se opět dostal k soudu. „Uznávám svoji vinu a s popsaným skutkem souhlasím,“ odpověděl muž. Tím bylo celé přelíčení výrazně usnadněno. „Nemusí tak dojít k dokazování,“ potvrdila soudkyně, která vzápětí dala slovo obžalovanému, aby svůj další opilecký prohřešek vysvětlil. „Bydlím ve Vysokém Mýtě u rodičů. Pravidelně jezdím za svojí přítelkyní do Mostkovic. Ten večer jsme se strašně pohádali. Opil jsem se, pak sedl do jejího auta a vyjel do Prostějova. Tady mě zastavili policisté... Udělal jsem velkou chybu a je mi to líto,“ řekl rozvedený Vladimír Bělín, který na dvě nezletilé děti platí alimenty. „Moc vás prosím, paní soudkyně, neposílejte mě do vězení. Kromě dětí mám i nemocné rodiče, musím se o ně starat. Řádně pracuji jako automechanik. Přijmu jakýkoliv trest, jen ne vězení. Prosím,“ snažil se obměkčit soud muž z Vysokého Mýta.

Předsedkyně senátu s ním ale žádné slitování neměla. „Přiznal jste svoji vinu, což je možné brát jako polehčující okolnosti. To je ale tak všechno. V minulosti vás už policisté dvakrát přistihli za volantem automobilu pod vlivem alkoholu, pak jste ještě v opilosti dokonce zabil člověka. Soud vám dal šanci a po polovině trestu vás s podmínkou pustil na svobodu. Vy jste se ale odvděčil tím, že jste opět řídil, a to ve lhůtě soudního zákazu, navíc zase po vlivem omamné látky. A navíc mi to připadá jako výsměch a arogance z vaší strany, když jste poté, co vás policisté v Prostějově přistihli opilého za volantem, požádal soud o odpuštění zákazu řízení,“ odbyla obžalovaného Adéla Pluskalová. Po krátké přestávce  vynesla rozsudek. „Vykonával jste činnost, která vám byla zakázána, a navíc ve stavu nezpůsobilém k řízení. Soud vás odsuzuje na deset měsíců odnětí svobody do věznice s ostrahou. K tomu vám uděluje dalších deset měsíců zákazu řízení všech motorových vozidel,“ zpražila soudkyně Adéla Pluskalová obžalovaného Vladimíra Bělína.

Rozsudek není pravomocný, Bělín i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání. Jak ale u prostějovského soudu také zaznělo, celý spis poputuje do Pardubic, kde tamní soud projedná Bělínovo porušení podmínky, za které byl propuštěn z vězení za usmrcení člověka v opilosti. K trestu z Prostějova se mu tak přičtou další dva roky...