Ještě během pondělí minulého týdne bylo ve velkokapacitním očkovacím centru ve Společenském domě v Komenského ulici naočkováno pár desítek zájemců o vakcinaci. V úterý dopoledne se už v prostějovském „Kasku“ vyklízelo a v odpoledních hodinách se zde uskutečnilo slavnostní ukončení provozu za účasti představitelů Nemocnice Agel, zástupců magistrátu v čele s primátorem Františkem Jurou a členů vedení složek integrovaného záchranného systému. Rozloučit se přišli také lékaři a zdravotní sestry, na kterých provoz prvního očkovacího centra tohoto formátu v Olomouckém kraji stál. A nechyběl u toho ani Večerník!

Velkokapacitní očkovací centrum v prostějovském Společenském domě po pěti a půl měsících končí. Bezproblémový provoz se podařilo zajišťovat po celou dobu díky nasazení osmi desítek pracovníků nejrůznějších profesí. Velké prostory, snadná dostupnost i možnost bezplatného parkování. To byly hlavní přednosti očkovacího centra ve Společenském domě, které zahájilo svůj provoz 22. března letošního roku jako první tohoto druhu v celém Olomouckém kraji. „Během něj zde bylo aplikováno přesně 71 252 vakcín a jsme rádi, že jsme za celou dobu nemuseli řešit nějakou mimořádnou událost. Naopak jsme se během těch uplynulých měsíců setkávali s pozitivním ohlasem na fungování očkovacího centra nejen ze strany klientů, ale i pracovníků,“ konstatovala vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Helena Piňosová, která chod centra zajišťovala.

Pracovně se v očkovacím centru vystřídalo přibližně 80 zaměstnanců, a to od lékařů a zdravotníků přes administrátory až po IT a provozní pracovníky. „Nejnáročnější částí bylo uvedení očkovacího centra do provozu a samozřejmě po celou dobu zajištění zdravotníky jak ze strany zaměstnanců nemocnice, tak i externistů, kteří byli ochotní nám vypomoci i o víkendech a dovolených,“ podotkla ještě Piňosová s tím, že nejvíce se podařilo během jediného dne aplikovat 624 vakcín.

Jedním z naočkovaných v Prostějově byl například i olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. „Povedlo se proočkovat ve velké míře všechny potřebné věkové skupiny a se stoupající proočkovaností populace přirozeně klesá zájem o vakcinaci. Od středy 1. září se očkování vrátí do prostor dětské ambulance na dětském oddělení, kde probíhalo již v prvních měsících letošního roku,“ uvedl Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční, a vzápětí zmínil další důvod uzavření provozu centra. „Jednotlivá nemocniční oddělení obnovila plný provoz a množství pracovníků alokovaných v očkovacím centru ve Společenském domě by chybělo v následujícím období při poskytování péče pacientům v nemocnici. Září, říjen a listopad jsou obecně velmi silné měsíce v plánované i akutní zdravotnické péči,“ vysvětlil Ševčík. „Provoz velkokapacitního očkovacího centra nemůžu hodnotit jinak než pozitivně a velice mě těší, že jsme po celou dobu měli vynikající podporu prostějovského magistrátu a jeho dalších organizací. Město s námi okamžitě začalo spolupracovat, aby bylo možné co nejrychleji naočkovat všechny zájemce o vakcínu, což se nakonec podařilo,“ dodal šéf společnosti AGEL Středomoravské nemocniční.

Při slavnostním ukončení provozu očkovacího centra si vzal slovo i prostějovský primátor. „Při provozu centra se projevilo, jak úzce a velice dobře spolupracujeme se všemi složkami integrovaného záchranného systému a také samozřejmě s prostějovskou nemocnicí. Ta spolupráce je prostě úžasná! Když do České republiky vtrhla pandemie covid-19, nastaly zmatky. Ale my tady v Prostějově jsme dokázali, že se tomu umíme postavit a s nákazou bojovat,“ neskrýval uspokojení z dobře odvedené práce František Jura. „Když vedení nemocnice přišlo s návrhem zřídit velkokapacitní očkovací centrum, vůbec jsme tomu nebránili a naopak jsme se snažili ze všech sil pomoci. Město poskytlo prostory zde ve Společenském domě, zajistili jsme dobrovolníky pro administrativní práce a naše městská policie zajistila pořádek. Pokud vím, tak za celou dobu provozu centra došlo jen k některým ojedinělým problémům s lidmi, kteří přišli na očkování, ale nechtěli dodržovat hygienická pravidla uvnitř budovy. Rád bych poděkoval nejen vedení nemocnice, ale i personálu, který tady dokázal naočkovat přes 71 tisíc lidí, mnohdy až 600 osob denně. Do pomoci se zapojil také Národní dům a taktéž fotbalový klub, který přispěl na občerstvení pro personál očkovacího centra. Chci ještě jednou poděkovat všem, kteří se starali o hladký průběh provozu centra. A já, když někomu děkuju, tak jsem k nezastavení. Tak mi to promiňte. Těším se na další spolupráci s nemocnicí a složkami IZS,“ uzavřel slavností ukončení provozu očkovacího centra v Prostějově primátor František Jura.