V reprezentativních prostorách Národního domu se v sobotu večer uskutečnil Okresní ples KDU-ČSL v Prostějově, v pořadí již 74. Žádný z jiných bálů se tak nezapsal do historie jako právě ten lidovecký. Letošní veselice, kterou znovu uspořádala okresní organizace KDU-ČSL v Prostějově, přilákala kromě mnohých starostů a zastupitelů regionu také europoslance Tomáše Zdechovského. Jak sám Večerníku prozradil, kromě vynikající zábavy našel v sobotu večer v Prostějově i výborné přátele a také si vychutnával lahodnou slivovičku... „Přinesl jsem ji ze své vlastní zahrádky,“ culil se starosta Kostelce na Hané František Horák.

Čtyřiasedmdesátý lidovecký bál přilákal do Národního domu hojnou návštěvu. „Náš ples je absolutně nejstarší v celém regionu a troufnu si říct, že i v rámci Moravy. Konal se pravidelně i za totality a vynechali jsme ho pouze jedinkrát po roce 1989, kdy jsme hledali nové prostory. Za komunistů jsme ho pořádali ve Společenském domě a chodilo na něj přes tisíc lidí. Ti to tenkrát brali i jako určitou formu protestu proti totalitě,“ řekl Večerníku Petr Kousal, prostějovský zastupitel a hlavní organizátor plesu.
Lidovcům v Národním domě vyhrávala skupina Marbo a pro návštěvníky byla připravena bohatá tombola. „Cenami nám přispěli mnozí sponzoři, ale i různí starostové a jednu z nich poslal dokonce primátor Prostějova František Jura. První dvě ceny jsou opravdu sladké, jedná se o obrovské dorty,“ pochlubil se Petr Kousal.
Večerník zastihl také europoslance a čerstvého místopředsedu celostátní KDU-ČSL Tomáše Zdechovského. „Do Prostějova mě přilákala dávná přátelství s Petrem Kousalem, Františkem Horákem a mnohými dalšími lidmi. Rád jezdím na Hanou, ale na lidoveckém plese jsem ještě nebyl. Takže jsem to napravil. Politika jde tentokrát stranou, jste tu jen proto, abychom se bavili,“ přesvědčoval nás europoslanec. „Lidovecké plesy mají hned tři specifika. Jednak je tu hodně výborného jídla, potom samozřejmě dobrého pití a v neposlední řadě i výjimečně bohatá tombola. Takže tato trojkombinace přitáhne i kdejakého Pražáka,“ usmíval se i nadále Tomáš Zdechovský. Večerníku vzápětí také přiznal, že už ochutnal výbornou slivovici, kterou přinesl jeho stranický kolega a starosta Kostelce na Hané František Horák. „Je fakt vynikající, a pokud Franta dovolí, jednu lahev bych si odvezl do Bruselu!“ „Přesněji řečeno jde o meruňkovici z loňské úrody, dal jsem si na ní záležet! Moc si ji tady všichni chválí, takže jsem pyšný. Já osobně se na plese bavím výborně, je tu pohodová a hlavně srdečná atmosféra,“ svěřil se kostelecký starosta František Horák.
Kromě zmíněné kapely Marbo, která návštěvníkům plesu vyhrávala k tanci i poslechu, se organizátoři postarali také o další kulturní program. „Viděli jsme krásné taneční představení dětského souboru Malý Kosíř z Kostelce na Hané, děti byly skutečně kouzelné. Kromě kultury jsme ale rozhodně nezapomněli na občerstvení, takže si hosté pochutnávají hned na dvou pečených kýtách, jedna z nich má dvanáct a půl kilogramu! Zajistili jsme také lahodné víno a všem dámám, které bál poctily svou návštěvou, jsme věnovali kytičku,“ přidal ke skladbě programu Okresního plesu KDU-ČSL Petr Kousal.