ak a je to! S náročnou opravou Revoluční ulice v Kostelci na Hané se začalo již před třemi roky. Aktuálně po ní už opět bez problémů jezdí auta, chodci pak mohou využívat nové chodníky. Do finálního zvelebení Revoluční ulice se však po stavebních dělnících mohou zapojit i místní. Už v polovině října se zde totiž chystá společná výsadba keřů.

 

Rekonstrukce jedné z nejdelších a nejfrekventovanějších ulic v Kostelci na Hané byla rozdělena do celkem tří etap. S tou první se začalo už v roce 2018, o rok později následovala druhá část, na zahájení poslední fáze si však lidé i kvůli problémům s covidem museli počkat. Dočkali se začátkem letošního června, nyní už jsou práce prakticky hotové.

„Uzavírka ulice skončila, nicméně komunikace je ještě ve zkušebním provozu. V posledních dnech se dodělávalo dláždění posledních vjezdů a upravovaly se další drobné nedodělky. Zřejmě v následujícím týdnu přebereme stavbu a pak přijde na řadu kolaudace,“ popsal Večerníku aktuální stav věci kostelecký starosta František Horák.

Zapojíte se do sázení?

Celkové náklady na realizaci třetí etapy oprav Revoluční ulice překročí 7,1 milionu korun. Kromě kompletní výměny povrchu vozovky došlo po celé délce Revoluční ulice k vybudování chodníku a parkovacích zálivů pro automobily. V některých místech byly i vysazeny stromy, což ovšem v poslední fázi nebylo kvůli vedení inženýrských sítí možné.

Vedení města se proto rozhodlo zde vysázet alespoň celkem 420 keřů.

Budeme rádi, když nám místní přijdou pomoci. Společná výsadba keřů je naplánována na sobotu 16. října od 9:00 hodin. Sraz bude u křižovatky mezi ulicemi Husova a Revoluční. Občerstvení bude zajištěno, nářadí by si každý měl přinést sám. Je to první akce svého druhu a budeme moc rádi, pokud se do ní místní zapojí. Věříme, že pak ke ‚své‘ ulici získají ještě lepší vztah. My tam určitě budeme, navíc se nám přihlásilo už dvanáct dalších spoluobčanů,“ pozval všechny občany Kostelce jejich starosta.

Tím rekonstrukce silnic v Kostelci na Hané rozhodně nekončí. Na příští rok se plánuje oprava ulice Třebízského vedoucí podél železniční trati. Její součástí bude rovněž vybudování míst pro parkování. Stejně tak by se za rok mohla dočkat Smetanova ulice.