Před každými volbami na nás prší ze všech stran průzkumy, analýzy, zkrátka odhadování, jak volby dopadnou a co to bude znamenat. Ani Večerník nezůstal pozadu. A tak v sobotu dopoledne na www.vecernikpv.cz hádal, jaké budou výsledky letošního volebního klání. Jak se později ukázalo, tipy to nebyly zas až tak špatné. Avšak v pár věcech jsme se minuli.

Vezměme to ale popořádku. Předvídali jsme kupříkladu, zda Andrej Babiš znovu sestaví vládu. Naším odhadem bylo, že volby skončí krutým patem. Tento odhad se nesplnil. Na druhou stranu jsme tvrdili, že se sestavení nové vlády protáhne. A to se ještě potvrdit může…

V čem jsme se hrubě zmýlili, to bylo „kouzlo“ antikampaně. Ta byla namířená zejména proti Pirátům. I přesto jsme tušili, že dostanou 21 procent. Všichni už ale víme, že patnáct procent pro koalici je méně a pouze čtyři pirátské mandáty se dají nazvat výbuchem.

Naopak velmi dobře jsme se trefili v tom, jak na tom budou novější ze stran. Tip vyšel téměř u Roberta Šlachty, zcela pak u Volného bloku a Trikolóry. Večerník rovněž správně odhadl, že ČSSD má v parlamentu konečnou. Poslední tip se pak týkal Miloše Zemana. I zde jsme se trefili, předpověděli jsme totiž, že je na tom sice špatně, ale pověření k sestavení nové vlády zvládne. Zde tedy ještě nevíme, jaký bude mít situace vývoj, celkově se dál ale říct, že tentokrát Večerník před volbami zabodoval!

 

Ohlédnutí za parlamentními volbami, exkluzivní rozhovory a analýzy z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 18. říjnaPROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 11. října, jako speciální příloha