Vážení obyvatelé Prostějova a zejména Vrahovic, tak teď se v tom vyznejte! Neúměrně dlouho trvající rekonstrukce Vrahovické ulice provází zatím jen negativní reakce jak od občanů města, tak i jeho politických představitelů.

Zatímco například náměstek primátora Jiří Rozehnal i desítky nespokojených upozorňují na „fušérskou“ práci stavební firmy a spoustu nedodělků, zástupci hlavního investora Olomouckého kraje tvrdí, že je vše v pořádku. Konkrétně krajská radní pro dopravu Zdeňka Dvořáková Kocourková. Prý je práce kvalitní, a termíny jsou dodržovány... No, Večerník to vidí jinak, ale obrázek, nechť si tedy občané Prostějova udělají sami.

„Rekonstrukce Vrahovické ulice v Prostějově je složitou stavbou. Práce tady postupovaly podle harmonogramu. Kvůli neúnosnému podloží v části I. etapy však bude nutné provést sanaci podloží, čímž dojde ke zpoždění prací. Z toho důvodu bude poslední část přesunuta na jaro 2022,“ sdělila Večerníku Eva Knajblová, vedoucí tiskového odboru Kanceláře hejtmana Olomouckého kraje. „Po dokončení oprav Vrahovické ulice bude zahájena rekonstrukce Wolkerovy ulice. Termín dokončení celé stavby, tedy říjen příštího roku, není ohrožený,“ ujistila vzápětí,

Olomoucký kraj se tedy tváří, že z hlediska kvality i časového harmonogramu probíhá rekonstrukce Vrahovické ulice v pořádku. A korunu všemu nasadila prohlášením do médií během minulého týdne krajská radní zodpovědná za dopravu. „Ze strany zástupce investora Olomouckého kraje je postup zhotovitele vnímán jako standardní a v souladu se smlouvou o dílo. Kvalita provedených prací je kontrolována, nedostatky jsou po upozornění jak ze strany Olomouckého kraje, tak i statutárního města Prostějov zhotovitelem řešeny a odstraňovány. Kvalita provedených prací je dobrá,“ prohlásila Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráty a Starostové).

Zcela odlišný pohled na věc ale mají zástupci prostějovského magistrátu. V minulých týdnech dokonce náměstek primátora pro stavební investice Jiří Rozehnal nazval postup stavební firmy při rekonstrukci Vrahovické ulice fušeřinou. „Práce, které hradí město Prostějov, nebyly z naší strany od zhotovitele převzaty z důvodu enormního výskytu vad a nedodělků a do jejich úplného odstranění nebudou převzaty a samozřejmě ani uhrazeny. Musím přiznat, že takovouto nekvalitní práci jsem za tři roky na magistrátu ještě nezažil a jsem velmi rozezlen,“ zopakoval Večerníku Rozehnal, kterého jsme se zeptali na aktuální stav rekonstrukce. „V těchto dnech probíhá v pořadí třetí etapa, konkrétně je na pořadu dne úsek mezi mostem přes Hloučelu po ulici křižovatku s ulicí Průmyslovou. Práce na mostu se zpozdily z důvodu vyvolané přeložky sítí i požadavkům jejich správců na přeložku a v tělese vozovky při sanaci nosných vrstev byly odkryty dvě velké sběrné šachty, ke kterým se nikdo nehlásí a nebyly zakresleny ani v projektové dokumentaci. Tento úsek podle informace zhotovitele bude opraven do konce listopadu. Rekonstrukce čtvrtého úseku, tedy až po náměstí Padlých hrdinů, byla přeložena na příští rok. Největší zpoždění letos nastalo u první etapy, a to se již bohužel nedá v rámci celé stavby dohnat,“ je přesvědčen náměstek prostějovského primátora.

„Olomoucký kraj je investorem všech prací spojených s rekonstrukcí vlastní vozovky, město Prostějov hradí vše, co je vně silniční obruby. Spolupráce s krajem si velmi ceníme a musím otevřeně říci, že měl kraj větší štěstí na zhotovitele v jejich části stavby. Práce pro město Prostějov ale byly na prvních dvou úsecích ukončeny a předány oproti avizovanému harmonogramu pozdě. Navíc seznam vad a nedodělků čítá k dnešnímu dni téměř šest desítek položek,“ připomněl podstatnou záležitost Jiří Rozehnal, který zároveň vnímá stížnosti obyvatel Vrahovic na nekvalitní a ledabylou práci dělníků stavební firmy. „Ano, děje se tak téměř denně a až na výjimky jim musím dát za pravdu. A jak jsem se již vyjádřil, město bude trvat na odstranění všech vad a nedodělků,“ ujistil.