Zimní období se nezadržitelně blíží a jsou mezi námi lidé, kteří se ho obávají. Velké starosti nastanou hlavně bezdomovcům beze střechy nad hlavou. Azylové centrum v Prostějově je připraveno pomoci lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci spojené se ztrátou bydlení. Kromě služeb sociální prevence jako denní centrum a noclehárna je připravena celá řada nástrojů pomoci v nelehké životní situaci, z nichž většina je poskytována zdarma. A jak podotýká ředitel Azylového centra Jan Kalla, obrovským přínosem pro pomoc bezdomovcům a dalším lidem v tíživé situaci je spolupráce s potravinovou bankou.

 

 

Azylové centrum patří v Prostějově k nejhojněji využívané sociální službě a má podporu vedení magistrátu. Do akce půjdou také terénní pracovníci centra. „Klienti terénního programu mají možnost využít zapůjčení stanu i spacáku. Jedinou podmínkou je dostavení se do centra, kde o tuto pomoc požádají. Samozřejmostí je potravinový balíček první pomoci a využití nízkoprahového denního centra. Součástí je i využití sprch nebo možnost praní prádla. Tato informace se k lidem bez domova dostane přes terénního pracovníka, který denně objíždí známé i neznámé lokality a vše mapuje. V době velkých mrazů mají lidé bez domova zajištěný bezplatný pobyt včetně nouzového přespání. Stále mají možnost zapůjčit si takzvané Iglou – přístřešky zabraňující umrznutí,“ uvedla Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora pro sociální oblast v Prostějově.

„Spolupracujeme s potravinovou bankou, budeme se účastnit sbírky v některém ze supermarketů v Prostějově. Toto je velkým přínosem hlavně pro osamělé rodiče s dětmi, kteří se mnohdy nacházejí ve velmi tíživé situaci. Spolupracujeme takto s vícero organizacemi, Nadační fond Albert nám například daroval dezinfekce a oblečení pro děti, Městská knihovna Prostějov nám poskytla k užívání vyřazené knihy, za což jsme také velice vděční,“ vyjmenoval ředitel Azylového centra Jan Kalla.

V průběhu roku 2021 se podařilo splnit naplánované opravy i nákupy, vše navzdory složité situaci s covid-19 a nouzovým stavem. „V letošním roce se povedlo realizovat spoustu plánů. Byl předlážděn dvůr a opraven chodník před centrem, v části Azylového domu pro ženy a v budově noclehárny byly rozvedeny televizní antény. Proběhla oprava kuchyňských linek v části pro muže, neustále běží různorodé drobnější opravy a v neposlední řadě i všechny revize potřebných k provozu. Opravou v brzké době projdou také všechny venkovní dveře hospodářské budovy. Opět nám s financováním pomohlo město Prostějov, velmi děkujeme za finanční podporu a spoluúčast. Částka, kterou jsme využili na dofinancování provozu, byla ve výši šesti set tisíc korun,“ pochvaluje si Kalla.

Dlužno podotknout, že v celém zařízení Azylového centra probíhá aktuálně osvěta, která se týká očkování proti covid-19 a také zprostředkování očkování přes sociální pracovníky. „Proočkovanost v Azylovém centru je pětačtyřicet procent, noclehárny a nízkoprahové denní centrum mají čtyřicet procent. O možnostech očkování jsou klienti v terénu nadále informováni i formou letáčků,“ uzavřel ředitel Azylového centra v Prostějově.