Situace v kraji? Nedobrá. Aktuálně je Olomoucký kraj na tom nejhůře ze všech regionů. Čísla nakažených zde rostou nejrychleji, počet volných lůžek se zmenšuje. A Prostějovsko figuruje už druhým týdnem na samé špici.

 

„Máme zde jasný komunitní přenos koronaviru. Snažíme se udělat dílčí opatření, protože absolutní lék, jak to zastavit, nemáme a nemá ho nikdo,“ řekl k nynější situaci hejtman Josef Suchánek. Připustil také, že do karet lidem nehrají ani další vlivy. „Některé věci jsou proti nám. Teď je období, kdy nemáme venku UV záření a virus se šíří i tím, že má ideální podmínky. Zároveň přichází období, kdy se lidé přirozeně více shromažďují u různých příležitostí. A to vyvrcholení očekáváme v období vánočních svátků,“ připomněl hejtman. Sám pak jednoznačně podporuje očkování. „Snažíme se zintenzivnit očkování. Je to jistá věc, vyplývá to ze všech dat a z vyjádření všech odborníků, že očkování funguje až zázračně. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí data pozitivně testovaných lidí, tak proti tomu je ochrana očkováním zřejmá. V nemocnicích nárůst obsazení lůžek není tak dramatický. Je to jasně důsledek očkování,“ zopakoval výzvu směrem k občanům. Nebál by se navíc následovat příkladu Rakouska. To minulý týden vyhlásilo, že bude po Novém roce očkování proti koronaviru povinné. „Slyšel jsem z více stran, že by očkování proti covidu mělo být povinné, alespoň od nějaké věkové hranice. Myslím si, že odborníci se jsou na tom schopni shodnout – myslím skutečné odborníky, ne třeba zubaře, kteří se k tomu vyjadřují. Sám bych se k tomu politicky přiklonil,“ vyjádřil se hejtman a podotkl, že se možná znovu otevře očkovací centrum v obchodní galerii Šantovka.

Jak ale situaci vnímají lidé z hygieny, v tomhle případě ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Pešáková. „Relativní pozitivita jsou opravdu vysoká. My se dostáváme u diagnosticky indikovaných testů na pětačtyřicet procent. Je obrovská pravděpodobnost potkání se s pozitivním člověkem. Pozitivita testů epidemických je nižší, je ale rovněž obrovsky vysoká, už nyní je to přes 20 procent. A jde o nejvyšší číslo v České republice. Každý pátý vytrasovaný je pozitivní. Je opravdu třeba dbát na osobní odpovědnost. Nevystavujte se rizikům, zvažte, zda je nutné, aby nemocný přenášel nemoc na blízké,“ požádala a poděkovala hygienikům za jejich práci.

Je v této situaci kraj připraven vydat nějaká vlastní opatření? „Pokud by měly přijít nějaké výraznější restrikce, tak by musely přijít směrem z vlády. Z vlády nepřicházejí a mám pochybnosti, že přijdou,“ uvedl hejtman. A následně myšlenku nynějších nařízení a opatření rozvedl. „Přiznám se, že všem vládním rozhodnutím za sebe nerozumím. Vzhledem k tomu, že víme, že i my očkovaní se můžeme nakazit a přenášet to, a zároveň nejsme nucení k testování, tak mi to rozum nebere,“ dodal, přičemž komunikaci vlády s kraji označil za nedostačující. „Poslední dva týdny žádná z videokonferencí, které v minulosti fungovaly, neproběhla,“ posteskl si Josef Suchánek.

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 22. listopadu