Se začátkem nového roku přichází pravidelná nálož různých předsevzetí, jenž si lidé rádi dávají. Mezi ty nejčastější patří zhubnout, přestat kouřit, či pít alkohol. Přání sice krásná, ale ne vždy zcela důsledně uskutečněná. Většina z nás to už bere spíše jako určitý zvyk si něco podobného na startu dalšího roku předsevzít. A upřímně neznám téměř nikoho, kdo se zbavil některých z neřestí právě takovýmto způsobem. Vše začíná v hlavě a zde opravdu nerozhoduje datum. Vydržet do poloviny ledna by totiž nemělo být hlavním cílem.

S končícím rokem nechybí řada hlášek, které slyšel každý z nás. „Dneska je to naposledy, od zítřka začínám jinak,“ a v podobných. Co naplat, že tyto rozhodnutí obvykle zmizí stejně rychle, jako se před jejich pronesením vymysleli, hlavně, že se něco předsevzalo. Upínat se ale nutně k začátku nového roku je spíše kontraproduktivní. Až si budete jisti, že tu vnitřní sílu máte prostě se do toho dejte a je jedno zda je léto či zima.

Sám si k těmto novoročním předsevzetím vždy vzpomenu na 23. března. Řada známých chtěla přestat kouřit a zkoušela to téměř každým rokem, ale bez úspěchu. Když se ale rozhodl další z nich vůbec den neřešil, řekl dost, krabičku vyhodil a už sedm let cigaretu nevytáhl. Značí to jediné, hlavním cílem je vydržet, nikoliv hledat vhodný termín.