Jestli si na Českou republiku docela nedávno celá Evropa ukazovala prstem, jak naši odborníci nezvládají epidemii koronaviru, tak teď musí změnit názor. Nezvladatelná začíná být situace v Polsku. Momentálně je v zemi přes 940 tisíc nakažených. Nebylo by to až tak hrozivé číslo. Jenže v zemi se 38 miliony obyvatel je to krutě moc.

„V Polsku vypukla nekontrolovatelná epidemie,“ potvrdil šéf vratislavské infekční kliniky Kryštof Simon. Oficiální informace hovoří o 16 tisíc obětech. „Denní nárůst nakažených se může pohybovat mezi 100 až 110 tisíci případů. Skutečný počet obětí je podle něj vyšší až o 22,5 tisíce. Dosahuje tedy 38 tisíc,“ doplnil Simon.

Situace v Polsku přináší velice smutné příběhy. „Během noční služby přivezli záchranáři pět lidí najednou. Čtyři z nich se nedožili rána. Až 80 procent starších pacientů, které jsem připojoval na ventilátor, se nedožilo rána. Jsem vysílený a bezradný. Když vidím umírat nakažené, ptám se sám sebe, jak bych si s virem poradil, kdybych se sám nakazil,“ přiblížil anesteziolog Cristoforos Rebucikas z Krakova. „Ještě nedávno jsem si vůbec nedokázal představit, že budeme s těžce nemocným pacientem v sanitce čekat na přijetí před nemocnicí šest hodin a že budou chybět lůžka a kyslík. Nevěřil jsem, že budu rodinám těžce nemocných říkat, ať je raději nechají umřít doma, protože v nemocnici se o ně nikdo nepostará,“ doplnil ho člen varšavské záchranné služby Michael Fedorowicz.

Polské zdravotní sestry dokonce sepsaly otevřený dopis představitelům Polské republiky. „Jedna má na starost patnáct až třicet pacientů. Nejprve padají únavou, pak, jak neustále sledují přibývající počet umírajících, i depresemi. Vláda zemi nepřipravila na epidemii a nám, zdravotníkům nachystala jen chaos a beznaděj. Není dne, kdy by se neobjevil nekrolog lékaře nebo sestry, jež podlehli epidemii. My chceme stejně jako každý přečkat tyhle hrozné časy a přežít epidemii,“ stojí v dopise.

A jaká jsou nařízení v Polsku? „Na veřejných místech musí mít občané zakryté dýchací cesty rouškou. To neplatí v přírodě, parcích a v soukromých autech. Minimální rozestup lidí, kteří jsou si cizí, je 1,5 metru,“ uvedla polská vláda na svém webu. Důrazně doporučuje seniorům, aby nevycházeli z domu. Měli by si nechat dělat nákupy a nejnutnější věci svými blízkými. Mimo víkendů a cest do škol musí být děti od 8 do 16 hodin na veřejnosti pod kontrolou rodičů.