Koronavirová epidemie prověřila Čechy a Moravany po všech stránkách. U některých jejich stránku psychickou, u dalších zdravotní. Mnoho našinců pak dobu koronaviru využilo ke kutilství.

Příkladem budiž Prostějovsko. Zde kupříkladu ve velkém vznikaly takzvané samočepy. Jejich tvůrci reagovali na znemožnění provozů hospod. I když však už protikoronavirová opatření opadla, samočepy fungují dál. A stále lákají turisty.

Nejbližší samočep Prostějovu je u Ptenského Dvorku. Pokud se vydáte západně po žluté značce směrem od vsi, po asi kilometru na něj narazíte. Zdejší samočep potěší milovníky piva i limonády. Nechali ho zde postavit majitelé hospody v nedalekém Ptenském Dvorku. Byl na Prostějovsku první svého druhu, samočep, respektive pivní budka, se těšila a těší velké oblibě.

O něco dál v Malém Hradisku vznikla budka také. I zde si lidé přijdou na alko i nealko nápoje. Na jihozápadním okraji obce, do níž ostatně vedou všechny turistické značky z okolí, si tak načepujete i mimo otevírací dobu hostinců zde i v okolí. Princip je stejný, načepujete si do zde připraveného kelímku a požadované peníze odevzdáte do kasičky.

Na Konicku je pak rovněž jeden samočep, a to v Rakové u Konice. Zde dokonce čepují pivo z minipivovaru. Velkorakovský minipivovar hned u sídla firmy nechává lidi točit pivo i svou domácí limonádu. Přes ves přitom projíždí mnoho cyklistů, kteří tuto možnost dlouhodobě oceňují.

 

Speciální příloha BÁJEČNÉ LÉTO je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 27. června