Tři měsíce před volbami a v Konici není jasno o tom, kdo bude kandidovat, za koho, a zda se vůbec sejdou všechny kandidátky. Ve volbách v roce 2018 v Konici usilovalo o hlasy voličů šest uskupení: ODS, ČSSD, STAN, KDU-ČSL, KSČM a ANO 2011. První čtyři pak utvořila koalici, která dosud přetrvává. V pozici starosty je první funkční období Michal Obrusník (STAN), dlouholetým místostarostou je Jaroslav Procházka (KDU-ČSL). V radě mají všechny koaliční subjekty po jednom radním s výjimkou hnutí Starostů a Nezávislých, které má radní dva. Právě toto hnutí těsně před KDU-ČSL minule volby vyhrálo. S odstupem třetí skončili sociální demokraté.

Jejich budoucnost v Konici však není úplně jasná. Radním za ČSSD je dlouholetý člen strany Vlastimil Šmída. Na příští kandidátce strany ale už bude chybět. „Budu kandidovat, ale ne za ČSSD. Teď zkouším dát dohromady nezávislou kandidátku. Usilovat pak budu o místo zastupitele, ne radního,“ prozradil pro Večerník Vlastimil Šmída. Na to, kdo by měl kandidátku vést a mít při jejím sestavování rozhodující slovo, neodpověděl.

Podobně nejisté to přitom je u další tradiční strany, tedy ODS. Tu v zastupitelstvu reprezentují Karel Marek a Arnold Rozehnal. „V tuto chvíli nevím, zda vůbec budeme stavět kandidátku. Teprve v nadcházejícím týdnu budeme ohledně toho mít sezení. Zatím jsme se nedohodli,“ konstatoval Marek. Jak to pak vypadá s jeho vlastní kandidaturou? „Pokud postavíme kandidátku, tak ano, budu kandidovat, pokud ne, tak ne,“ odvětil konický podnikatel.

V konické politice může dojít k malému zemětřesení. Důvodem je i to, že podobně jako u ČSSD a ODS jsou na tom i některé opoziční subjekty. I zde se budou přinejmenším měnit lidé, kteří za ně budou kandidovat. „Komunální volby už mě moc zajímat nebudou, nebudu je řešit. Budu se totiž stěhovat z Konice, takže už to půjde mimo mě,“ prozradil Antonín Vymětal (ANO 2011). „Bohužel netuším, kdo tam eventuálně bude. Organizoval to dříve Petr Krejčí, ale zda to bude dělat dál, netuším…,“ pokrčil rameny muž.

Jeden z mála subjektů v Konici, kde je naopak situace jasná, je KDU-ČSL. Lidovce by měl znovu vést do boje o křesla zastupitelů Jaroslav Procházka. Ten potvrdil, že bude o hlasy voličů znovu usilovat. „Kandidátní listinu za KDU-ČSL, na které jsem na prvním místě, již máme v plném počtu sestavenu. Všichni kandidáti, samozřejmě včetně mně, jsou připraveni poskytnout své osobní zkušenosti a odbornost pro práci v zastupitelstvu města a jeho dalších orgánech,“ uvedl současný místostarosta pro Večerník. „Jako nezbytné vidíme pokračování v započatém trendu zlepšování činnosti samosprávy především ve vztahu k rozhodnutím zastupitelstva a oprávněným požadavkům obyvatelstva i se zřetelem k potřebám místních částí. Nechceme měnit věci, které jsou dobře nastavené. Při zachování vyrovnaného hospodaření budeme upřednostňovat financování dlouhodobých rozvojových programů a investic do infrastruktury včetně případného využití dotačních titulů,“ doplnil.

Kandidovat bude rovněž současný starosta. „Do voleb půjdu. Jsou naplánované investice za zhruba tři sta milionů korun a záleží mi na jejich realizaci,“ potvrdil Večerníku Michal Obrusník. Vyjádřil se i ke kandidátce. „Ta je samozřejmě hotová. A myslím si, že zde lidé najdou velmi zajímavá jména,“ nenechal ještě veřejnost nahlédnout pod pokličku první muž Konice. A zmínil i některé priority, kterými by se chtěl dále zabývat. „Budeme se zabývat rozvojem základní infrastruktury, dále dopravní bezpečností, sociální oblastí nebo bydlením. Je před námi také výzva zvýšit atraktivnost regionu, třeba propojením cyklostezkou s Prostějovem a v návaznosti vznikem dalších služeb. Dále by se měl dořešit vznik supermarketu a dalšího obchodu, bude třeba řešit odpadové hospodářství a končící možnost ukládání odpadů, stejně jako zvýšení energetické soběstačnosti,“ vypočítal Michal Obrusník.