Krásného věku se „dožily“ fotbalové Určice. S malým předstihem oslavily v sobotu své 90leté výročí. Právě před takovou dobou vznikl první oficiální fotbalový klub nesoucí určické jméno. Za tu dobu uběhlo mnoho vody. Určice potkaly velké vzestupy i pády, dokonce několikanásobné. Nicméně oslavy byly – jak se shodli mnozí účastníci, zdařilé. A pády? Možná, ale pouze na hřišti…

Oslavy určického fotbalu oficiálně začaly až v sobotu 25. června. Neoficiálně ale už přede dvěma lety. Tehdy místní rekonstruovali trávník. A klub dočasně hrál v Kralicích na Hané. Nicméně tamní pobyt se vyplatil, nyní mají v Určicích výstavní hřiště. A nejen to, v pátek, den před oslavami, navíc u školy otevřeli víceúčelové hřiště. I to by mělo sloužit, mimo jiné, fotbalistům. Hovoří se přitom i o vzniku nové sportovní haly, kde by mohli přes zimu rovněž najít zázemí.
Až sobota ale přinesla oficiální program oslav. Jeho body byly vlastně tři: zápas starých gard Určic a olomoucké Sigmy, dále posezení bývalých i současných hráčů a večer patřil zábavě hodově-fotbalové. „V sobotu probíhaly od rána přípravy. Našich hráčů bylo kolem dvaceti. I já se nakonec dostal ve druhém poločase na trávník. Bylo to moc fajn,“ uvedl Petr Kouřil, sekretář určické kopané a jeden z organizátorů.
Spokojení byli i jiní. „Všechno dopadlo skvěle. Já jsem si to opravdu užil a věřím, že i všichni fanoušci, kteří dorazili. Zahrát si proti hráčům s nepřebernými ligovými zkušenostmi je pro nás velká čest, někomu se to během kariéry nepoštěstí nikdy. Branku vstřelil i starosta Petr Kouřil, což byla taková třešnička na dortu,“ hodnotil kouč rezervy Určic a jeden z hráčů domácího výběru v rámci oslav Karel Vlach.
Nadšení panovalo také na straně staré gardy Sigmy. „Musím říct, že jezdíme hodně. Ale bylo to perfektně nachystané, veškeré zázemí připravené,“ liboval si David Kobylík, který vedl „hostující“ výběr. „Zápas se povedl, opravdu si zahráli lidé, co za Určice kopali a pro tým něco udělali. Neposlali na nás mladé jonáky, aby si honili triko,“ smál se po akci.
Výběr bývalých hráčů olomoucké Sigmy nakonec vyhrál 5:3. Výsledek ale byl tím posledním, co účastníky zajímalo. I dále se den odehrával v pohodovém duchu, i když tempo samozřejmě po mači opadlo. „I následný program a neformální posezení stály za to. Ohlédli jsme se za posledním obdobím a řešili i budoucnost. Kluci ze Sigmy sice jeli ještě na jeden zápas, ale chvilku s námi zůstali a opravdu jsme se pobavili. Večer jsme ještě řešili zábavu, která byla opravdu vydařená,“ dodal spokojeně Vlach.
Kolem sedmnácté hodiny se vše začalo rozcházet. Trousit se ale začaly děti na kolotoče. A zároveň probíhaly velké přípravy na večerní zábavu. „Plynule to přešlo v chystání hodové zábavy, kde hrála skupina Kontakt. To se vydařilo úplně nadmíru, bylo tady pět set lidí. Proběhlo vše bez jakýchkoli problémů nebo incidentů. Byl to parádní večer, který akci završil,“ poznamenal spokojeně.