Podezřelé ticho vládlo první červnový víkend na plácku u kulturního domu v Kralicích na Hané. Vždyť se zde mají pořádat Klebete? Člověk by si skoro myslel, že si spletl datum. Tak to ale nebylo. Viníkem nebyla špatná paměť, ale počasí.

„Je škoda počasí, bývá to zde plné lidí. Ale na Klebete to tak vždy vychází, je buď škaredě a hodně lidí, nebo úmorné vedro a spousta lidí,“ krčí rameny bývalá členka a jedna z divaček Lucie Bukovcová. Program se skutečně kvůli prudkému dešti musel o více než půl hodiny posunout. Jakmile se však počasí uklidnilo a podařilo se utřít plastové židle v hledišti, mohlo se začít.

Na parket se vřítili místní folkloristé z Klasu, později také následovaní hostujícím souborem Hanáky z Přerova. K tanci hráli místní a taky hudba z Litovle. „Nezávidím jim to,“ dovídám se od dalšího bývalého člena Klasu. Důvod byl jasný, kluzké jeviště po dešti. Nicméně Klas se s ním popasoval skvěle. Na provedení, alespoň z laického hlediska, to nebylo znát. Ani na nadšení účinkujících jak dospělých, tak dětí, z nichž ty nejmenší byly věku předškolního. „Já na Klas nechodím. O Klasu samozřejmě vím, řekla jsem si, že dorazím, dneska jsem se přišla prostě podívat. A jsem ráda, že jsem dorazila, mají to pěkné,“ konstatovala divačka Renata Navrátilová.

Klas odehrál scénky z hanáckého života. Děti si zase od paňmámy vyslechly pohádku o vlkovi a kůzlátkách – v hanáčtině, samozřejmě. Účinkující během programu i měnili kroje a na improvizovaném, mokrém parketě se nebáli ani zvedaček při tanci. „Spokojení jsme proto, že dva roky nebyly, tak jsme se hodně těšili. Přišli naši stálí podporovatelé, kamarádi, bývalí členové, přišli se s námi potkat,“ konstatoval za soubor Klas Zbyněk Slezáček. Zklamaný byl trochu z návštěvnosti. Ta byla oproti dřívějším letům, před koronavirem, slabší. „Počasí nám úplně nepřálo, protože jak jsme měli začít, přišla průtrž mračen. To se mohlo na návštěvnosti podepsat. Ale akce proběhla dobře, užili jsme si to. A těšíme se na příští,“ vzkázal. Nakonec se po vystoupeních sešli přítomní u grilu a pokračovali ve volné zábavě dlouho do noci.