S kulturními akcemi pořádanými statutárním městem Prostějovem či jeho příspěvkovými organizacemi se v posledních třech měsících doslova roztrhl pytel. A buďme za to vděční, protože před dvěma roky jsme si kvůli covidové pandemii kultury moc neužili. Náměstkyně primátora pro kulturu a životní prostředí Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov) shrnula v rozhovoru vše podstatné, co se během prvního pololetí událo.

 * Začátek letošního roku ještě ovlivnila pandemie covidu-19. Jak na tuto těžkou dobu z hlediska pořádání kulturních akcí vzpomínáte?

„Doba to byla setsakramentsky těžká, ale přesto jsme i v době covidové plánovali akce tak, aby se mohly uskutečnit. Příkladem je třeba městský ples, který se v době celoročních oslav nesl v duchu Pernštejnů a báječně se vydařil, ač se konal až v dubnu. Je vlastně štěstí, že na počátku roku se kromě plesů mnoho dalších akcí nekoná, a v plánování nás covid nezastavil.“

* Od března se ale již naplno roztočil kolotoč nejrůznějších akcí. Byl to impuls i pro město?

„Samozřejmě! V jarních měsících probíhaly různé krajské postupové přehlídky, započaly oslavy již zmíněných pěti set let Pernštejnů v Prostějově, chystali jsme vynášení Smrtky, probíhaly Brány památek dokořán. Kulturní život se rozjel tedy i díky městským akcím.“

* Jaké kulturní akce v režii města se během prvního pololetí podle vás nejvíce povedly a na které jste osobně nejvíce pyšná?

„Již zmíněný městský ples se báječně vydařil a jsem velmi pyšná, že měl i charitativní podtext. Naprosto nadšená jsem byla ze zcela nové akce, kterou jsme zamýšleli uskutečnit již v roce 2020, ale z důvodu proticovidových opatření se nemohla uskutečnit, a tou bylo vynášení Smrtky. Paní učitelky s dětmi pracovaly, hovořily o zvycích při vítání jara a krojované děti z Malého Mánesu pod vedením Katky Piňosové byly úžasné. Pevně věřím, že v příštím roce se uskuteční akce opět. Srdeční záležitostí je pro mě ProstěJOV festival dobrého jídla, který se v tomto roce uskutečnil podruhé a já jsem si jej moc užila. V neposlední řadě máme za sebou Wolkrův Prostějov, který se vydařil na jedničku.“

* Tím největším projektem letošního roku jsou zřejmě oslavy 500. výročí působení Pernštejnů v Prostějově. Jak došlo k nápadu uskutečnit tento projekt a jste spokojena s jeho průběhem?

„Zcela náhodně jsem četla o skvělé výstavě spojené s Pernštejny, a to Pernštejnské ženy a Evropa, která vloni probíhala v Pardubicích. Zjistila jsem, že i Prostějov bude slavit, a to pět set let od položení základního kamene našeho zámku. A jelikož jsme si již v loňském roce vyzkoušeli, jak báječná je spolupráce různých organizací, ať těch zřizovaných městem, nebo těch ostatních, opět jsme je oslovili. Duha, knihovna, muzeum, archiv, ZUŠka, divadlo, všechny organizace ukázaly, že umí připravit kvalitní program a stačilo jej pouze pěkně seřadit do kalendáře a vymyslet logo. O to se postaral pan grafik Pospíšil, který ‚má na svědomí‘ i logo k oslavám 630 let Povýšení Prostějova na město.“

* Jak je na tom provoz kina Metro 70 i Městského divadla v Prostějově? Dostávají se obě tato kulturní zařízení z covidové krize? A jak jim město může pomoci?

„Město obě organizace zřizuje, tudíž je rozpočtově podporuje. Do kina v posledních letech investovalo město mnoho dalších milionů korun, došlo k úpravám a vzniku nového promítacího prostoru, došlo k digitalizaci i vzniku moderního baru. Co se divadla týče, je báječné, že se letos zapojilo do pravidelných komentovaných prohlídek během léta. Pozornost si zasloužily i Kyselovy salonky, které si vzala do parády restaurátorka. Obě dámy v čele organizací jsou skvělé a činí maximum možného nejen pro další rozvoj, ale i marketingovou propagaci organizací.“

* Doslova za dveřmi je také bohatý kulturní program Prostějovského léta. Bylo těžké ho sestavit a na co byste pozvala Prostějovany?

„Program Prostějovského kulturního léta je letos opět velmi nabitý. Báječným dramaturgem je vždy kolegyně Martina Drmolová, která nám dává tipy na co nejlepší program. Můžeme se tedy těšit na skupinu Olympic, Pavla Calltu, módní přehlídku, Noida Bártu i Stracené ráj. Osobně se velmi těším na novinku, a to na promítání premiér pod širým nebem v Kolářových sadech. Samozřejmě na nádvoří zámku bude kino promítat též! Nadšená jsem z toho, jak se začíná zaplňovat letní scéna na nádvoří zámku, a tím dochází k rozšíření programu Prostějovského kulturního léta. Těšit se tak můžeme například na koncert kapely Ptáci, rockový koncert, představení loutkového divadla Pronitka či koncert Proměn. A v neposlední řadě bude báječným vyvrcholením představení Podskalák Moravského divadla Olomouc, které proběhne v Kolářových sadech pod širým nebem.

* Máte na starosti také životní prostředí v Prostějově. V jakém je podle vás aktuálním stavu a co všechno město dělá pro jeho zlepšení?

„Sázíme zeleň všude, kde se dá, a to nejen v extravilánu města. Jen letos do zeleně z fondu životního prostředí proudí téměř šest milionů korun. Dochází k dosadbám v intravilánu města, úpravám různých zákoutí, jen namátkou zmíním například prostor u kostela svatého Jana Nepomuckého či prostor před hlavním nádražím. Nadšena jsem z komunitních sázení, která proběhla v různých částech města – u Čechůvek, mezi Domamyslicemi a Krasicemi a také u cyklostezky vedoucí do Bedihoště. Pevně věřím, že v této aktivitě, která se setkala s velmi kladným ohlasem Prostějovanů, budeme pokračovat.