Tak je to potvrzeno. Rušení další služby se Konici nevyhne. Po „finančáku“ zde skončí také pobočka České spořitelny. Nepomohly ani protesty místního starosty, podpisy všech 22 starostů obcí z Konicka či iniciativa sedmi set občanů.

Po uzavření Komerční banky v roce 2019, zůstávala Česká spořitelna jedinou bankou, která měla na celém Konicku pobočku. Začátkem letošního května vedení města obdrželo informaci, že i tato bude ke konci června uzavřena. Proti tomuto rozhodnutí se mezi místními zvedla vlna odporu.

„Pobočka v našem městě slouží lidem z celého Konicka, nebližší je až v Prostějově, který je od nejzazší obce našeho obvodu vzdálen 42 km. Obsluhuje tedy velké území a její zrušení ovlivní množství lidí i z okolních obcí. Pokud je zrušena jedna ze dvou poboček ve větším městě, není dopad tak velký jako u nás na vrchovině,“ argumentoval konický starosta Michal Obrusník v dopise, který adresoval člence představenstva České spořitelny.

Pod text dopisu se podepsalo všech 22 starostů z Konicka. Následně vznikla i výzva občanů k zachování pobočky, kterou podepsalo více jak 700 set lidí. Jenže ani toto nepomohlo zvrátit rozhodnutí banky. „Dočkali jsme se pouhé argumentace o nevytížení a neziskovosti pobočky spolu se sděleními o zachování bankomatu a možnostech klientů komunikovat se svou bankou elektronicky,“ vyjádřil se Michal Obrusník, který mimo jiné upozorňoval na heslo České spořitelny, které zní „Již 190 let jsme Vám blíž“.

Podle starosty se navzdory tomu komunikace klienta a banky očividně přesouvá do virtuálního prostoru, který není pro mnohé lidi přátelský. „Doby, kdy obchodní společnosti, jimiž jsou i banky, vnímaly názory samospráv či svých klientů, vystřídaly nové časy, v nichž není místo pro dialog před přijetím rozhodnutí,“ konstatoval zklamaně Michal Obrusník.