Viděli jste někdy pravděpodobného vnuka jamajské hudební legendy Boba Marleyho, jak perfektně vyskakuje asi deset centimetrů nad parket do rytmu klasické české polky „Čtyři páry bílejch koníasi deset centimetrů nad parket až se mu dredy natřásají, a přitom se do široka směje na právě ostužkovanou maturantkou v rudých šatech, jenž se s ním snaží držet taneční krok?

Že opravdu ne? Pak jste nepochybně nebyli na letošním Reprezentačním plese RG a ZŠ Otty Wichterleho, který se konal uplynulou sobotu 18. února v prostějovském Společenském domě.  

Nikoliv nadarmo letošní maturitní ples studentů „reálky“ nesl podtitul Proti proudu. Očividně se na něm sešla řada osobností přesvědčených o tom, že s proudem plavou pouze zdechlé ryby.

Zastoupeny byly přirozeně právě v obou maturitních třídách konkrétně tedy v 6. N a 4. V. Zaujmout dokázali už úvodní choreografií, pro kterou zvolili hudbu skutečně tematickou. Netradičního tanečního ztvárnění se tak dočkala například i symfonická báseň Bedřicha Smetany Vltava. „Moc se mi to líbilo, něco takového tady už dlouho nebylo,“ netajil nadšení z podařeného úvodu Rostislav Halaš, ředitel školy, která v uplynulém roce oslavila 30. výročí obnovení reálného gymnázia.

Do života letošních maturantů zásadním způsobem zasáhla covidová opatření, zejména pak distanční výuka. „Mám radost z toho, že po těch téměř dvou letech k sobě všichni našli cestu. Naštěstí u mladých lidí to jde rychle,“ komentoval semknutost obou tříd Halaš.

Přestože bál v sobě obsahoval celou řadu neobvyklých prvků, jeho organizátoři se minimálně v jednom ohledu drželi tradice. Pozvali totiž opět osvědčenou kapelu Novios. I ta však tentokrát nabídla jednu novinku. Manželé Pavel a Zuzana Kožňárkovi totiž ke spolupráci na přizvali také svoji talentovanou dceru Klaudii. Pravý rodinný klan tak zcela zaplněnému Společenskému domu hrál do pozdních nočních hodin.