Co do počtu, tak i do kvality je na tom dorostenecká kategorie 1.SK Prostějov jednoznačně nejlépe v regionu. Jak by také ne, když jeho „A“ mužstvo působí v profi soutěži a jako největší město má pro to ty nejvyšší předpoklady. Zatímco na většině míst je velký problém vůbec dorostence obsadit, zde najdeme všechny čtyři ročníky. K úplné spokojenosti ale přeci jen něco schází. Tím není nic jiného než nejvyšší možná dorostenecká soutěž. Trpí tím už přechod ze žáků do dorostu, protože najednou se tyto ročníky nepotkávají s těmi nejlepšími a často tak raději zvolí odchod do nedalekých klubů, které se mohou ligovou soutěží pochlubit.

 

Z pohledu financí i časové zátěže se samozřejmě jedná o velký rozdíl oproti Moravskoslezské lize a divizi. Ale po sportovní stránce by to byla pro klub ta nejlepší možná varianta. Mládežníci by odehráli velmi těžké a náročné zápasy proti nejlepším hráčům svého věku a do budoucna by to mohlo znamenat zlatý důl. K vysněnému to má ale zatím bohužel daleko a v blízké budoucnosti tak bude i nadále hlavní mužstvo spoléhat na hráče, kteří nejsou místními odchovanci.

I teď samozřejmě najdeme některé z hráčů, kteří to dotáhli až do prvního mužstva či k tomu mají do budoucna dobře nakročeno. Za zmínku stojí například kapitán devatenáctky David Zbožínek, který už ví, jaké to je nastoupit ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, stejně tak trénuje s áčkem brankář Ondřej Mikeš. A je otázkou, co předvede Karel Spáčil po návratu z hostování. Z let dřívějších je to Michal Zapletal nebo David Píchal.

Vždy je to ale spíše jen o individualitách a nedá se hovořit o tom, že by do budoucna mělo tuto naději více hráčů. Herní jistota a progres se totiž dají získat i v těchto mládežnických soutěžích, ale úroveň je oproti druhé nejvyšší mužské soutěži hodně jinde, což je neoddiskutovatelný fakt.

I pokud to ale bude vždy jen jedno jméno z ročníku, které by mohlo v budoucnu hájit domácí barvy, a z dalších hráčů bude řada z nich pokračovat v různých klubech napříč regionem od krajských přeborů až po okres, tak to bude jen a jen dobře. Zásadní je, aby těchto kluků bylo opravdu co nejvíc, protože fotbal teď potřebuje okysličit. A to by mohla právě tato generace.

 

Už dvaadvacátý díl tradičního seriálu FOTBAL EXTRA zabrousil na pole mládeže, jako první si vzal pod paškála dorost 1.SK Prostějov. Čtěte v tištěném vydání Večerníku, které vyšlo v úterý 2. května