Pár labutí před několika dny přišel o tři ze svých letošních potomků, o čemž Večerník informoval již v minulém čísle jako první. Informace o úhynu malých labuťátek vyvolala nejen na sociálních sítích ostrou diskusi. Utkávají se v ní obhájci verze o otravě postřikem se zastánci teorie viny tzv. krmičů, kteří vodním ptákům servírují nevhodné krmení.

Je tu rovněž málo zmiňovaná možnost, že mláďata podlehla bakteriální nákaze. Kde je pravda, prokáže pitva, kterou nechal Magistrát udělat. Její výsledky v době uzávěrky tohoto vydání nebyly ještě známy.

 

Nešťastné události se intenzivně věnuje náměstkyně primátora Marcela Župková. „V den, kdy uhynula dvě mláďata, jsem se kontaktovala s paní Kňourkovou ze záchranné stanice v Němčicích nad Hanou. Ta se spojila s odborníky přes vodní ptactvo a sdělila mi, že podle jejich názoru je málo pravděpodobná varianta otravy pečivem. Přiklání se spíše k virové nákaze,“ vysvětlila Večerníku náměstkyně.

Odchyt zbývajících mladých ptáků by nebyl problém, horší je to s rodičovským párem. Případný odchyt a přemístění do jiné lokality nejsou možné z mnoha důvodů, mimo jiné proto, že jsou velmi agresivní. Tělíčko jednoho z mrtvých labuťat převezli strážníci do Olomouce. Pitva ve veterinárním ústavu by měla přinést konečný verdikt.