Tady mají být opravdu na co hrdí. Už v roce 2019 byl Dobrochov vyhlášen „nejzelenější obcí“ ČR, když získal Zelenou stuhu v celorepublikovém klání Vesnice roku. Ještě většího úspěchu pak dosáhl v mezinárodní zahradnické soutěži Entente Florale Europe, v níž byl oceněn zlatou medailí. Tohoto počinu se mu dostalo teprve jako třetí obci ČR v třicetileté historii evropské přehlídky. A Večerník zajímalo, jak to ve vesnici, která se již zhruba rok po právu pyšní takovými úspěchy, aktuálně vypadá?

 

Dobrochov jako jediná obec v regionu dosáhla na absolutní vrchol soutěží týkajících se životního prostředí. Jeho úspěch se u nás dá srovnat snad jen s úspěšnou jízdou Smržic, které po vítězství v celorepublikové soutěži braly v roce 2012 celoevropské stříbro.

Rok po úspěchu je jasné, že v obci neusnuli na vavřínech. „Po vzniku lokálního biocentra jsme se nyní orientovali spíše na menší projekty. Kromě rozsáhlé výsadby květin v centru obce mezi ně patřilo také vysazení švestkové aleje kolem polní cesty vedoucí od nové cyklostezky směrem k vyhlídce. Kromě toho budeme letos na podzim vysazovat duby, břízy, javory a ptačí třešně na pozemku u cesty ve směru na Otaslavice,“ reagoval na náš dotaz Miloslav Kříž, starosta obce, kde se nyní soustředí rovněž na dokončení střechy na zdejší kapli tvořící přirozenou dominantu Dobrochova.

Více se soustředíme i na společenský život. Premiérově jsme u nás letos uspořádali hudební festival, v čemž budeme pokračovat. Také věříme, že se u nás po čase podaří obnovit dětský divadelní soubor,“ dodal Kříž, kterého může těšit minimálně fakt, že díky mezinárodnímu úspěchu Dobrochov vystoupil ze stínu stejně velkých obcí a v pozitivním směru se zapsal do povědomí velkého počtu lidí. „Peněz nám to moc nepřineslo, spíše naopak. Ale tu prestiž a vědomí, že máme být na co hrdí, tak to nám už nikdo nevezme,“ uzavřel Kříž.