Ve vedení kosteleckého fotbalového klubu zatím panuje s účastí v divizi spokojenost. „Souhlasím, dokázali jsme si, že i v divizi nemusíme hrát jen do počtu. Ve většině nezdařilých zápasů jsme měli i na body, ale často jsme je nezískali v důsledku některých chyb, které se tady už tvrdě trestají. Tu nováčkovskou daň jsme si ale snad už vybrali a závěr ukázal zlepšení,“ uvedl ke sportovní stránce Lubomír Baláš, sekretář FC Kostelec na Hané.

Nejde však jen o sportovní stránku, výbor musí řešit i financování, což je logicky s každou vyšší soutěží náročnější. „Pro nás je vidět, že je to zase skok výš. Musím říct, že ten skok je oproti I.A třídě a krajskému přeboru daleko větší. Museli jsme tak například dovybavit areál. Jednalo se o ozvučení, pořídili jsme také novou kameru, díky které teď můžeme zápasy i analyzovat. Pořizovaly se i nové střídačky, protože samozřejmě v divizi je už nejen více hráčů, ale i členů realizačního týmu. I celkového vybavení pro kluky a další věci jsme nakupovali, ale tam už takový rozdíl nebyl,“ vypočítal Baláš, co všechno museli v klubu před sezónou řešit.

S každým postupem pochopitelně rostou náklady na zajištění chodu klubu. Jistou perličkou je, že ve všech soutěžích platí zákaz sklenic, přičemž na nižších úrovních se pravidlo příliš nedodržuje. Zde už si na to však dávají velký pozor, i když s tím příliš nesouhlasí. „Myslím si, že zákaz skla je už dlouho přežitek, protože pokud by chtěl některý z fanoušků něco udělat, tak k tomu má řadu jiných možností než zrovna sklenici. V kraji jsme to většinou řešili po dohodě i se sklem, ale tady už si to netroufneme. Jedná se přitom až o tisíc kelímků, a to se snahou i méně plastů nemá nic společného,“ doplnil sekretář klubu.

K daleko vyšším nákladům musely logicky přijít i příjmy. To se dle sekretáře díky sponzorům a přátelům podařilo, za což je velmi rád. „Povedlo se nám sehnat další finance navíc a tím bych chtěl opravdu poděkovat všem sponzorům a přátelům, kteří nám pomohli. Už před zahájením ročníku jsme kalkulovali, že provoz na sezónu bude zhruba o 200 tisíc větší než v kraji. Nyní už ale víme, že budeme na částce kolem 400 tisíc. Do toho je však třeba spočítat i prvotní náklady jako střídačky atd., takže v dalším roce by to už taková suma být nemusela. Pevně však věřím, že díky sponzorům a přátelům to zvládneme dlouhodobě,“ dodal optimisticky Lubomír Baláš.

 

Čtvrtý díl nové řady seriálu FOTBAL EXTRA zaměřený na působení Kostelce na Hané v divizi najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 4. prosince