Znáte staré vánoční zvyky, které se dodržovaly během minulých staletí, ale dodržují se i v našem tisíciletí? Se Štědrým dnem se pojí spousta zvyků, tradic a různých pověr, které se odjakživa předávají z generace na generaci.

Například pokud si v předvečer Štědrého dne položíte pod polštář vlašský ořech a ihned ráno ho po probuzení ještě v posteli sníte, budete celý rok chráněni před blechami a štěnicemi. Ten, kdo vstal za rozbřesku a hned se opláchl vodou z potoka či studny, utužil své zdraví na celý následující rok.
Pokud chováte slepice, nasypte jim zrní s mákem, což vám zajistí, že příští rok dobře ponesou. S dvouletými koníky jděte na procházku do lesa na dříví – během dalších let budou běhat jako vítr. Abyste si o Vánocích přivolali štěstí, stačí v průběhu štědrovečerní večeře sníst kousek okoralého chleba. Jestliže doma starý chléb nenajdete, nevadí. Stejný účinek by mělo mít vejce snesené na Boží hod. Toužíte se v nejbližší době vdát? Pak je zaručeným receptem nasbírat během Štědrého dne devět patek od vánoček. Koho trápí bolesti nohou, měl by si pod štědrovečerní stůl dát sekerku. Pokud se mu podaří během vánočního stolování na ni šlápnout, bude mít od tohoto neduhu pokoj.