Má nechat lidi, ať do přírody vyvážejí, co chtějí? Nebo se s tím nemá smířit i za cenu případných komplikací? Tak to je dilema, před kterým dle vlastních slov stojí starosta Bedihoště Jiří Zips. Ten loni v dubnu po upozornění jednoho z místních objevil u bývalé skládky prostějovského řemeslníka s autem a vozíkem naloženým odpadem. Strhla se mela, ke které byli přivoláni policisté. Celá záležitost měla poněkud nečekané vyústění. Muž totiž urputně tvrdí, že v místě bývalé skládky nevyvážel odpad, ale naopak si zde nabíral kompost.

V prostoru pod výšovickým kopcem v Bedihošti dříve bývala skládka. V minulosti tam leželo dva tisíce tun nebezpečného odpadu, který obec nechala před více než rokem odstranit. Rozhodně se nejednalo o lacinou záležitost. Loni v dubnu zde jeden z místních objevil prostějovského podnikatele s autem a naloženým vozíkem. „Na něm měl uložené různé plasty, igelity a polystyreny. Nechápu, proč je neodvezl do sběrného dvora,“ přiblížil Večerníku případ a počátek pozdějšího konfliktu starosta Bedihoště Jiří Zips, který byl následně na místo přivolán.

Přistižený muž se podle dalších slov starosty choval agresivně, i proto se Jiří Zips rozhodl zavolat policisty. „Muži, který na něj upozornil, vytrhl mobil a hodil mu ho na zem. Mně vyhrožoval, že mi rozbije přední sklo lopatou. Navíc chtěl z místa odjet ještě před příjezdem hlídky. Proto jsem mu vzal klíče od zapalování,“ popsal průběh událostí Zips, který byl přesvědčen, že se událost bude řešit jako nedovolené zakládání černé skládky. Jenže vše nabralo trochu jiný směr.

Deset skládek ročně 

„Skončilo to u přestupkové komise, kde se řešilo hlavně to, že jsem mu bránil v odjetí z místa. Žádnou pokutu jsem nakonec nedostal, nicméně to pro mě znamenalo velké komplikace. A pokud vím, tak za zakládání černé skládky nakonec nebyl nikdo postižen,“ posteskl si Jiří Zips, podle něhož celá záležitost byla dosti demotivující. „Skoro to vypadá, že by příště bylo lepší se na to vykašlat a nechat každého, ať si do přírody vyváží, co chce, jen abych s tím neměl komplikace,“ shrnul své pocity starosta Bedihoště, podle něhož na katastru obce vznikne v průběhu celého roku zhruba desítka černých skládek. „Místní to už nedělají, ale lidé odjinud nám třeba do biokoridoru vozí pneumatiky, eternity ze střech, nejrůznější plasty a spoustu dalších ‚lahůdek‘. Pouze u minima z těchto případů se díky šťastné náhodě podaří odhalit pachatele. A pak to dopadne tak, že s tím máte ještě problémy.“

Venčil psa a nabíral kompost?

Daného muže se Večerníku podařilo zkontaktovat. Na celou událost ovšem nabídl diametrálně odlišný pohled. „Rozhodně nebylo prokázáno, že bych tam chtěl nějaký odpad vysypat! Nikdo mě u ničeho takového neviděl. Byl jsem tam pouze venčit psa, a navíc si ještě nabrat z bývalé skládky kompost, který využívám při pěstování rostlin na záhoncích na své chalupě. Nic jsem tam nepřivážel, naopak jsem si chtěl něco odvézt,“ předestřel svoji verzi zmiňovaných událostí Jaroslav Patlejch z Krasic. „Rozbití mobilu mě mrzí. Pravdou je, že jsem nechtěl, aby mě u toho někdo fotil, to je však celé. Jedná se pouze o hru pana Zipse, kterou si vymyslel,“ tvrdí muž, který dle svých dalších slov měl na vozíku věci, jež se chystal odvézt na chalupu, kam měl namířeno. On sám se pak cítil poškozený. „Pan Zips mi vzal klíče od auta, čímž mi znemožnil přístup k lékům na cukrovku. Ty mi pak citelně chyběly,“ dodal Patlejch, který na starostu Bedihoště trestní oznámení dosud nepodal, nicméně to prý stále zvažuje.