Napínavé série s Břeclaví i Kroměříží nakonec hokejisté Prostějova zvládli a stali se tak letošním mistrem Krajské ligy mužů Jižní Moravy a Zlína. Ani po rozhodnutí finále se však přesně nevědělo, jak bude případná baráž fungovat, varianty tak zůstávaly otevřené. Rozuzlení přišlo až v pondělí dopoledne a po jednání mezi vedením klubu, trenérským štábem a jednotlivými hráči padlo rozhodnutí, že se baráže Prostějov nezúčastní. Důvody klub ozřejmil na sociálních sítích a pro Večerník je popsal i jednatel klubu.

„Děkujeme všem, co nás podporovali a stáli při nás celou sezónu. Nelehké rozhodnutí o tom nejít do kvalifikace o 2. ligu padlo dnes v 9.00. Po náročném semifinále a finále jsme měli k dispozici pouze 10 hráčů. Hráči si finále uhráli sami, tak s ohledem na rodiny a zdravotní stav bylo na nich, jak se ohledně kvalifikace rozhodnou. Hrát kvalifikaci s Kadaní a Orlovou s juniorkou ještě nedávalo smysl ani sportovně, ani vůči divákům. Hokej chceme dělat nejen srdcem, ale i rozumem a ten v tomto případě zvítězil. S velkým respektem musíme poděkovat jak hráčům, tak skvělým divákům. Ambice se musí naplňovat postupně, systematicky a promyšleně. Věříme, že naše rozhodnutí chápete a zůstanete nám nakloněni i v dalším ročníku,“ stojí v prohlášení klubu SK Prostějov 1913 na sociálních sítích.

Na důvody, proč se tak klub rozhodl, jsme se zeptali i vedení klubu. Ještě v neděli večer se totiž po poslední finálové bitvě nevědělo, jak by případná baráž měla vypadat. „Po nedělním pátém finálovém utkání s Kroměříží volal v pondělí ráno sekretář a trenér našeho klubu Michal Janeček s informacemi o rozhodnutí hokejového svazu k účastníkům a systému baráže,“ nastínil, kdy se poprvé dozvěděli bližší informace jednatel klubu Karel Piňos.

Rozhodnutí pak nepadlo jen v kanceláři, ale řešil ho celý tým jako celek. Od hráčů, kteří si titul vybojovali, přes trenéry až po vedení klubu. „Jako tým si kluci titul vybojovali, tak jsme se případné další kroky rozhodli řešit i s nimi. Součástí jednání byli jak trenéři, tak i zkušení lídři týmu. Nechtěli jsme, aby nám všem po skvělé sezóně zakončené finálovým vítězstvím, zůstala po získání titulu pachuť v podobě nelogických a nesmyslných rozhodnutí, takže se vše řešilo s celým týmem,“ potvrdil Piňos.

Na otázku, co rozhodlo, že se klub nebude ucházet o místo ve druhé lize, odpověděl jednatel dvěma hlavními důvody. „Prvním důvodem byli účastníci baráže. Jestliže jsou k dispozici dvě postupová místa do dvou skupin Čechy/Morava, a přihlásí se jeden tým z Čech a dva z Moravy, tak rozhodnutí hrát o tato dvě místa turnajově doma/venku je s ohledem na vzdálenost Kadaně zcela nelogické. Kadaň postup do 2. ligy přímo a dva moravské týmy si to mohly dvoukolově rozdat o to druhé místo do moravské skupiny 2. ligy, toto jediné dávalo smysl.“

„Druhým důvodem byly termíny utkání, když nám návrhy ze svazu Michal Janeček odprezentoval, tak jsme hned tušili, že to asi nezvládneme. První varianta byla začínat hned ve středu doma, potom pátek venku a neděle doma. Po pětizápasové sérii s Břeclaví a vysilující pětizápasové bitvě s Kroměříží jsme počítali s týdnem odpočinku, a to i s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, které měli hráči již naplánovány s rodinami. Místo toho by hráli vlastně tři zápasy obden, z toho dva o Velikonocích, a ještě jeden z toho ve 380 kilometrů vzdálené Kadani. S ohledem na amatérské podmínky našeho klubu a kdy někteří hráči dohrávali finále se zraněními, jsme se rozhodli akceptovat omluvy většiny hráčů a baráže se neúčastnit. Věříme, že naši fandové toto rozhodnutí pochopí a zůstanou nám věrní i v nadcházející sezóně,“ zakončil jednatel klubu.