V předešlých dvou přípravných zápasech dali fotbalisté Prostějova

osm branek. Pravda, téměř polovinu z penalt. Nicméně se teoreticky znovu dala čekat branková smršť. Ta se ale proti Blansku nekonala. V souboji dvou účastníků Fortuna:Národní ligy týmy dlouho čekaly na velké šance.

Nakonec se však dvě jediné gólové zrodily díky standardkám. A jelikož oba týmy proměnily po jedné, skončila páteční generálka před jarní částí druhé nejvyšší soutěže zaslouženou plichtou. Večerník zápas sledoval přímo na místě.

Samotný úvod utkání nenasvědčoval tomu, že by mělo padnout málo branek. Nejprve mířil Jurásek po zemi vedle, v 5. minutě byl v roli střelce Bartolomeu. Ani jeho pokus však nebyl přesný. Hned nato se domácí mohli dostat do protiútoku, nicméně díky obrannému zákroku Machynka Prostějov za ztrátu míče na půlce soupeře nepykal. V 10. minutě ale Blansko zatlačilo. Sprškou střel tým trenéra Pulpita Prostějov nezaměstnal, byly z toho ale dvě sražené rány.

Eskáčko se osmělovalo postupně. Nejprve tu byl zblokovaný centr Machynka, následně nepřetavil Koudelka standardní situaci z okolí vápna a hra se znovu stala koncertem sražených míčů a nepřesností z obou stran. Až 34. minuta nabídla šanci Prostějovu. Píchal předložil míč Střížovi, který ho poslal do šestnáctky. Nakonec z toho bylo nepřesné zakončení Omaleho. Hra hostí zvedla: Prostějov byl více na míči, vytvořil si optickou převahu, kombinoval. Ve 37. minutě se mohlo změnit skóre, po dobře kopnutém rohu Juráska chybělo málo, aby nikdo ze dvojice Schuster-Omale u druhé tyče zakončil. To se nelíbilo trenérovi domácích, který svým hráčům ostře vyhuboval. Závěr poločasu nabídnul ještě nebezpečný roh hostí a zajímavou střelu Juráska z osy.

Druhá půle přinesla spíše oboustranně důslednou obranu a minimum šancí. Aktivnější ale byli domácí. Žák po zemi zakončil mimo, střelu Lhoteckého musela obrana srazit vedle. Zajímavé momenty přicházely až od 55. minuty. Po nepěkné srážce s Aggounem si Píchal na nějaký čas poležel na trávníku, aby poté zaúřadovali domácí. Bartolomeu zakončil nepřesně standardku, po jeho sklepnutí míče následně jeho kolega mířil nad. Na druhé straně Sečkář střílel z voleje mimo.

V 64. minutě po zaváhání obrany dostal prostor Lhotecký, který vymyslel akci zakončenou gólem od Žáka. Nicméně ofsajd mu pokazil radost. Ta propukla na druhé straně. O tři minuty později si u postranní čáry Langer dobře poradil se dvěma soupeři a rozvinul hru na Matouška. Po následném faulu hodil ze standardky Koudelka míč doleva, kde se k němu dostal Bialek a nemýlil se – 0:1. Vedení ale eskáčku dlouho nevydrželo. Už v 72. minutě vyvinuli domácí tlak, na jehož konci byla střela z úhlu od Černína, který trefil prostor mezi brankářem a jeho levou tyčí – 1:1. Blansko navíc viditelně přidalo.

Právě zhruba polovina druhého poločasu nabídla nejvíce střeleckého umění. Po vyrovnání totiž měl Prostějov dvě velké šance. Sečkářovu nabídku proměnil Píchal ve tvrdou střelu, kterou ovšem dokázal brankář vyrazit. Hned nato poslal Kopřiva míč do brankáře z osy. Poté už ale přišly chvíle Blanska. To ukázalo, že rozhodně nemíní z utkání mít remízu. V 83. minutě si tak vydobyli veliký tlak, zejména zakončení Vlachovského bylo nebezpečné, Lhotecký a právě Vlachovský zásobili hráče ve vápně centry. Nakonec se ale žádný neujal a domácí ještě mohli být rádi, že Koudelka v poslední minutě minul pumelicí růžek brány.

HLASY TRENÉRŮ

Martin PULPIT - FK Blansko

„S výkonem mužstva jsem - vzhledem k tomu, že jsme tři neděle nehráli přípravné utkání - spokojený. A vzhledem k tomu, že jsme měli za soupeře kvalitní mužstvo, jde i o dobrý výsledek. Myslím si, že jsme podali opravdu dobrý výkon a měli k vítězství blíž než soupeř. Výsledek je vždy důležitý, ale pro nás bylo prvotní sehrát kvalitní utkání s kvalitním soupeřem, protože už jsme opravdu dlouho nehráli.“

Pavel ŠUSTR - 1. SK Prostějov

„Poprvé v této přípravě bylo vidět, že kluci obou týmů jedou takzvaně o výsledek. Až si myslím, že zbytečně moc. Takže z naší strany to najednou bylo takové křečovité: soupeř velmi dobře bránil, stejně tak napadal a nepouštěl nás do takových kombinací, jak bychom chtěli. My jsme na jeho hru jen velmi těžko hledali recept. Neřekl bych tedy, že jsem spokojený nebo nespokojený. Spíš nám Blansko ukázalo, co nás na jaře čeká, a jsem moc rád, že zápas měl soutěžní kvalitu. Hlavně v obranné fázi bylo vidět několik nedostatků. Ukázalo se, že jen ‚obyčejným‘ fotbalem to nepůjde.“

ZIMNÍ PŘÍPRAVA, 5. přípravný zápas

FK Blansko – 1. SK Prostějov 1:1 (0:0)

Branky: 72. Černín – 69. Bialek.

Bez žlutých karet. Hráno bez diváků.

sestava Blanska: Halouska – Aggoun, Bartolomeu, Sukup, Vasiljev – Helebrant, Ngoma, Kopičar, Lahodný – Sedlo, Machálek. Střídali: Chmiel, Kepl, Lhotecký, Buchta, Žák, Vlachovský, Černín. Trenér: Martin Pulpit.

sestava Prostějova: Mucha – Stříž, Schuster, Bala, Machynek – Zapletal, Omale, Koudelka, Spáčil – Píchal, Jurásek. Střídali: Bárta, Langer, Šmehyl, Matoušek, Kopřiva, Sečkář. Trenér: Pavel Šustr.