Do třetice všeho nejlepšího. Také v roce 2021 podpoří Olomoucký kraj dotacemi obchody na malých vesnicích. Obce do tisíce obyvatel mohly znovu žádat o peníze, a to do 8. února. Cílem hejtmanství je, aby obchody na menších obcích, kde je nižší kupní síla, nezanikaly.

 

„Konkrétně se bude realizovat opět v rámci dotačního programu Program obnovy venkova 2021, dotačního titulu 5 Podpora venkovských prodejen. O přidělení dotace bude rozhodovat zastupitelstvo na svém zasedání 26. dubna,“ prozradila Eva Knajblová, tisková mluvčí Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Hejtmanství tak jednotlivým obcím a tím ve výsledku provozovatelům obchodů vyplatí od desítek po stovky tisíc korun. „Alokace v tomto dotačním titulu je ve výši tří milionů korun, podmínky zůstaly oproti loňskému roku stejné. Ohlasy příjemců této dotace z loňského roku jsou kladné, starostové malých obcí poukazují na skutečnost, že není v možnostech malých obcí bez finanční spoluúčasti kraje udržet provoz prodejen,“ řekla dále Knajblová.

Dotace v minulosti pomáhala i na Prostějovsku. Dosáhly na ni v Kovalovicích-Osíčanech, kde se podařilo obchod udržet. Jinde ale takové štěstí neměli. I přes dotaci totiž otevřel a zase zavřel obchod v Hluchově. Další prodejny jako třeba v Biskupicích a Bukové zůstávají prázdné, nenašel se zájemce o pronájem.