I za normálních okolností by již drtivá většina regionálních i krajských soutěží v kopané běžela v plném proudu. Vinou neodehrané kompletní podzimní části měla její dohrávka přijít na řadu už od konce února. Jenže je duben a amatéři zatím nemohou začít ani s tréninkem. Je tedy nad slunce jasné, že jarní část fotbalové sezóny od MSFL a níž dopadne stejně jako ta v předešlém ročníku. Před začátkem stávající sezóny však byla odhlasována novela umožňující soutěžní ročník uzavřít po odehrání alespoň poloviny zápasů. K této metě příliš nezbývá, ale čas se každým týdnem nezadržitelně krátí. Rezonuje tak otázka, kdy ještě bude možné letošní sezónu dohrát?

Amatérský sport, fotbal nevyjímaje, trpí už více než rok pandemií koronaviru, která jej zcela paralyzovala. Kromě deseti odehraných podzimních kol stojí všichni bez rozdílu kategorií i pohlaví. Nyní nedokáže nikdo ani odhadnout, jaké dopady to bude mít na další vývoj a rozvoj a kolik hráčů, trenérů i funkcionářů situace položí. Nejnovější informace naznačují, do kdy je možné ještě čekat, aby se letošní ročník neanuloval, a také, jak to bude s financemi pro letošní rok.

Na olomoucké krajské valné hromadě se kromě voleb zabývali i současnou situací. Během diskuse se k ní vyjádřili i pozvaní hosté. Generální sekretář Fotbalové asociace Jan Pauly odtajnil delegátům aktuální novinky. „Po sportovní stránce a posledním jednání s národní sportovní agenturou pevně věřím, že bychom mohli začít alespoň částečně trénovat co nejdříve. V současné chvíli tak podáváme už asi dvacátý návrh, který na vládě nyní leží. Rozhodovat by se o něm mělo během příštího týdne. Stále doufám, že naděje na restart tu je,“ prozradil na plénu generální sekretář.

Kromě toho se zastavil také u finančních možností Fotbalové asociace, která bude posléze peníze předávat krajským i okresním fotbalovým svazům. „Mohu potvrdit, že finanční prostředky ze státního rozpočtu už máme na účtu FAČR a přišly principiálně ve stejné výši jako v letech minulých. Což by mohlo znamenat alespoň nějakou pozitivní zprávu pro okresní a krajské fotbalové svazy. Pokud tedy výkonný výbor nerozhodne jinak, všechny tyto svazy by měly dostat stejnou částku jako v letech předešlých,“ oznámil dále Jan Pauly.

K restartu soutěží se posléze vyjádřil na plénu také šéf řídicí komise pro Moravu Pavel Nezval, který mimo poděkování a gratulací nastínil termín, do kdy bude možné ještě s restartem soutěží počítat. „Po poslední schůzi všech celků Moravskoslezské fotbalové ligy kromě B týmů ligových mužstev, která mohou trénovat v případě profesionálních smluv, jsme se shodli na třítýdenním přípravném období před dohráním podzimní části. To v praxi znamená, že klíčové datum, kdy je možné nejpozději začít, je 3. května. Z toho by plynul začátek dohrávek podzimní části na konci května a dohrání soutěží do 30. června. V pozdějším termínu už by nebylo možné dohrát alespoň polovinu soutěžních zápasů,“ přednesl na plénu Nezval.

Další anulovaný ročník si neumí představit ani nový šéf Olomouckého krajského fotbalového svazu Daniel Vitonský. „Nad touto variantou nechci zatím ani přemýšlet, nemůžeme přece zase jen tak zahodit další ročník a od podzimu to zkusit znovu,“ hlásil ještě před zvolením do funkce na valné hromadě. Zda se však opravdu fotbal svého návratu dočká včas, bude nyní záležet především na vládě.