Pět domácích tenistů vstoupilo včera do kvalifikace o postup do hlavní soutěže tenisového turnaje MONETA Czech Open. Do finálových bojů se dostali domácí hráč David Poljak a Pavel Nejedlý, naopak na své soupeře nestačila zbývající trojice Čechů Adam Jurajda, Jakub Nicod a Jakub Menšík. Do nich mělo nastoupit původně šest Čechů, nakonec jich ale hrálo jen pět.

„Kluci měli docela smůlu na los. Všichni tři dostali nasazené soupeře, kteří už mají něco za sebou a s rolí favorita se dokázali vyrovnat. Ale i takové zkušenosti se našim mladým hráčům budou v další kariéře hodit. Už třeba v příštím roce je využijí,“ komentovala kvalifikační zápasy ředitelka MONETA Czech Open Petra Černošková.

Nicodův soupeř byl nejvýše nasazený Němec Haerteis a favorit měl s domácí nadějí hodně práce a postup urval až ve třech setech. Dlouhou bitvu odehrál také Jurajda s Belgičanem Vannestem. Prostějovský tenista získal první set a ten druhý ztratil až v tie-breaku. Právě tento okamžik utkání hodně ovlivnil. Belgický tenista se rozehrál k bezchybnému výkonu a Jurajda ve třetím dějství získal jediný game. Nad síly Menšíka byl Erler z Rakouska, který ve dvou setech potvrdil pozici nasazené čtyřky. „Hlavně Adam Jurajda byl blízko. Chybělo několik míčků a mohl vyhrát,“ poznamenala Černošková.

Z pohledu prostějovského diváka měl být nejatraktivnější duel Šafránek – Poljak, avšak první nominovaný proti hráči z Prostějova nenastoupil. Jeho místo tak převzal Sem Verbeek, sedmadvacetiletý levák z Nizozemí, který se aktuálně ve dvouhře pohybuje až v deváté stovce. V zápase byl tak favoritem právě domácí hráč, což se taky brzy začalo potvrzovat. Verbeek sice v prvním setu kousal, snažil se hráči TK Agrofert vyrovnat. Jenže ten měl lepší podání, více se dostával do útoku a soupeře tlačil. Poljak i díky tomu nakonec první set vyhrál, potvrdil lepší formu i papírové předpoklady. Druhý set zprvu nevypadal pro místní naději tak nadějně. Verbeek se tentokrát držel ještě usilovněji, nutil Poljaka k chybám, hrálo se víceméně vyrovnaně, což Prostějovanovi na psychice nepřidalo. Za stavu 4:3 na gamy pro Poljaka se nehrál bůhvíjak pohledný tenis, ale rozhodující míče uzmul prostějovský tenista a Nizozemec již neměl síly na zvrat.

A jak se dařilo dalším českým tenistům? Tam už to taková sláva nebyla. Jakub Menšík totiž nestačil na Rakušana Erlera, podobně Jakub Nicod nevyzrál na Němce Haerteise, i když v tomhle případě se jednalo o velice vyrovnaný duel plný dlouhých výměn a působivých návratů do zápasu. A zejména závěr třetího setu byl opravdu velmi napínavý. Podobně vyrovnaný souboj byl i ten, v němž se prezentoval Adam Jurajda proti Vannestovi z Belgie. Třetí set s jednoznačným výsledkem 6:1 pro Belgičana však znamenal další konec Čecha na turnaji.

Dál naopak postoupil Pavel Nejedlý. Osmadvacetiletý tenista nastoupil proti o sedm let staršímu Rusovi Nedělkovi. Podle umístění v žebříčcích měl být favoritem spíše Nedělko, nicméně ho limitovaly problémy s prsty. Na Nejedlého se snažil vyzrát nalákáním na síť, párkrát se ale tato taktika Rusovi vymstila. Nejedlý naopak zůstával v klidu, zatímco soupeř byl viditelně nervózní a naštvaný. Za stavu 1:0 na sety a 4:2 na gamy pak Nedělko ze zdravotních důvodů odstoupil.

Ve finále Poljak narazí na Němce Haerteise a Nejedlý vyzve Erlera z Rakouska. Tyto zápasy odstartují pondělní program MONETA Czech Open. (lv)

MONETA Czech Open

Kvalifikace dvouhry - 1. kolo: Nicod –Haerteis (1-Německo) 3:6, 6:3, 3:6; Ignatik (3-Bělorusko) –Rybakov (USA) 4:6, 5:7; Poljak – Verbeek (Nizozemí) 6:3, 6:3; Nejedlý –Nedělko (6-Rusko) 6:2, 4:2 skreč; Jurajda –Vanneste (8-Belgie) 6:4, 6:7, 1:6; Zeballos (Bolívie) – Mansouri (7-Tunisko) 6:7, 0:6; Menšík – Erler (4-Rak.) 3:6, 4:6; Sels (2-Nizozemí) – Setkič (Bosna a Hercegovina) 6:3, 6:1.

Program 2. kola kvalifikace, pondělí 14. června:

Erler – Nejedlý (10.30), Rybakov – Vanneste (10.30), Haerteis – Poljak (10:30), Sels – Mansouri (12.00)

Program 1. kola, 14. června, cca od 12.00 hodin:

Oliveira – Vrbenský, Bachinger – Svrčina, Paulson – Dellien, Kovalik – Kopřiva, Miedler – Kolář, Mager – Forejtek.

 

Pavouk Turnaje

Pavouk Dvouhry

Pavouk Čtyřhry

Program dne

 

 

24 czech open