V posledních třiceti letech byly školy spíše zmenšovány nebo rovnou zavírány. Platí to třeba o Vícově nebo Dobromilicích. A bez základní školy se musí obejít také děti v Držovicích. Brzy by tomu tak ale nemuselo být, obec totiž před časem uveřejnila anketu, v níž se ptá obyvatel, zda školní budovu v obci obnovit. A velká většina se vyslovila pro. Přání se pak osazenstvo obecního úřadu rozhodlo vyhovět.

 „Čekáme nyní na projektovou dokumentaci. Lidé se vyjádřili, většina byla pro. Obyvatelé by byli za návrat školy rádi,“ konstatuje starosta obce Jaroslav Studený. Výsledkem by mělo být, že část Obecního domu, který byl dříve školou, by se pro tento účel znovu využívala. A vzniknout by také měla přístavba. „Zatím ale nemáme vůbec odhad na finance. V rámci projektové dokumentace si necháme zpracovat i odhad, slepý rozpočet,“ informoval starosta obce.

Její žáci nyní musí dojíždět do prostějovských škol, nejčastěji v ulici E. Valenty. „Naši školu bychom mohli začít stavět před koncem příštího roku. Pokud samozřejmě vše půjde dobře,“ dodal starosta Držovic Jaroslav Studený.