Jaro bylo pro mnohé profesionální sportovce tíživé. Po fyzické i finanční stránce. Kromě toho, že načas nemohli hrát zápasy ani trénovat, se jim v důsledku ekonomických potíží způsobených nařízeními vlády snižovaly platy. Nyní je, alespoň co se týká koronavirových opatření, situace stejná jako na jaře. Kluby však zatím na peníze hráčům nesáhly. Aspoň ty prostějovské ne.

 

„Zatím hráči dostali vše, říjen je nyní v jednání. Dosud jsme měli společné tréninky, teď ale hráči dostali volno, aby si případně mohli dohledat i nějakou brigádu,“ prozradil sportovní manažer hokejových Jestřábů Jiří Vykoukal.

Bez sahání na platy hráčů se doposud obešli i v 1.SK Prostějov. „Zatím k tomu nedošlo, uvidíme, jak to bude vypadat dál. Dojít k tomu však může. A pokud by se tak stalo, bylo by to podobnou formou jako na jaře,“ uvedl předseda prostějovských fotbalistů František Jura. Hráči by při takovém vývoji přišli o část výplaty podle toho, jak vysokou ji mají. Zatím bez takových plánů jsou u prostějovských basketbalistů. Vyčkávají, jak se v současné situaci zachová nový ministr zdravotnictví. „Uvažuje se o tom, v průběhu čtrnácti dnů by se to mělo řešit. Ale jsou takové informace, že by se do té doby měly profesionální soutěže rozjet. Zatím je to vyřešeno tak, že trénujeme a vyčkáváme,“ nechal se slyšet mluvčí BK Olomoucko David Ševčík.

Letošní rok byl zatím pro sportovce včetně těch profesionálních opravdu nepovedený. Právě profesionální kluby trpí také odlivem sponzorů v nejisté ekonomické situaci. Například hráči hokejové Jihlavy jsou podle slov kouče Viktora Ujčíka načas hobby hráči, pokladna Dukly je vyčerpaná. I proto v řadě klubů doufají a věří, že se soutěže co nejdříve rozběhnou, byť zatím bez fanoušků. „Podíl sportu na šíření koronaviru je asi jedno procento. Pokud se tedy nový ministr bude řídit daty, tak je to jednoznačné a sport by se měl rozjet,“ věří Jiří Vykoukal.