Houby sice ještě moc nerostou, malý Matěj Procházka si však z lesa na hranici prostějovského a olomouckého regionu přinesl domů naprostý unikát. U paty vysokého smrku totiž sedmiletý klučina našel vzácný hřib dřevožijný.

„Vyjeli jsme s vnukem jen tak pocourat po lese a zjistit, jak je to letos s houbami, jestli už rostou,“ prozradil Večerníku chlapcův dědeček Pavel Ryšlink a přidal: „Našli jsme ale všeho všudy tři malé bedly a dvě červivé babky. Houby teprve prostě začínají růst.“

To ale nevěděli, co přijde. „Když už jsme se pomalu vraceli z lesa k autu, tak jsem si všiml dvou hříbků,“ smál se malý Matěj. „Děda říkal, že je nezná, ale vzali jsme je, aby se na ně podíval nějaký odborník. Tomu je pak ukázal.“

Renomovaný středomoravský mykolog Jiří Polčát byl z nálezu nadšen. „Tak tohle je hodně vzácná houba, už jsem ji dlouho neviděl. Jedná se jednoznačně o hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola),“ neskrýval své nadšení mykolog.

Hřib dřevožijný je totiž velice vzácný a je uveden v Červeném seznamu hub v kategorii ohrožených druhů. V mnoha evropských zemích je dokonce zákonem chráněný. „V tomto roce je to jednoznačně nejvzácnější nález, co jsem dostal,“ konstatoval mykolog Polčák s tím, že nález je ještě o to vzácnější, že byly hřiby nalezeny u kořenů smrku. „Nálezů tohoto druhu u smrku je u nás minimum. Nejčastěji je totiž na modřínu nebo borovicích,“ vysvětlil Polčák.

Na hřibu si ovšem Matěj s dědečkem nepochutnali, protože podle mykologů jde spíše o houbu nejedlou. „Moc se toho o její jedlosti neví, takže ji považujeme spíše za houbu nejedlou,“ prozradil mykolog.