České země a Rakousko, později Rakousko-Uhersko. Tohle spojení zde bylo skoro čtyři sta let, konkrétně od roku 1526. Osudy spousty lidí se v té dlouhé době v mnohém dotýkaly právě jak Čech a Moravy, tak Rakouska. Později se přitom na četné osobnosti pocházející z našich končin, ale rakouské národností, zapomínalo. Nicméně se nejen v Evropě, ale často i ve světě dočkali velkých úspěchů a uznání. Aby jejich jména nezapadala prachem, přijela do Prostějova – konkrétně do Zlaté Brány – výstava právě o padesátce takovýchto osobností s názvem Slavní čeští Rakušané.

Minulé pondělí došlo ke slavnostnímu zahájení vernisáží, na které promluvil sám primátor statutárního města Prostějov. „Edmund Husserl proslul jako filozof a zakladatel fenomenologie. Jeho rodný dům, který stával v někdejší jižní části židovského ghetta, v dnešní době již neexistuje, slavného filozofa však ve městě připomínají dvě pamětní desky. Jedna umístěná na fasádě prostějovské radnice, druhá na budově Finančního úřadu,“ připomněl František Jura. Kromě Husserla jsou zde k vidění i panely s dalšími významnými osobnostmi. Třeba s vojevůdcem Josefem Václavem Radeckým nebo psychoanalytikem Sigmundem Freudem.

 

Řada jmen lidem mnoho říct nemusí. „Na výstavě najdeme osobnosti známé i méně známé,“ konstatovala Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém, který se na uspořádání výstavy v Prostějově podílel. Jde o pedagogy, spisovatele, stavitele. „Pan Králík zastupující UNESCO oslovil město ohledně návrhů na jména osobností. Původně byl ve výčtu jen Edmund Husserl. Přišlo nám to málo, tak jsme doplnili ještě Maxe Fleischera, který stavěl synagogy a podílel se i na stavbě nové vídeňské radnice,“ dodala Gáborová k výstavě, jejíž panely jsou dvojjazyčné – kromě češtiny nechybí němčina. A taky spousta fotografií, zajímavostí, třeba o takzvaném „opavském Gaudím“. „Přišli jsme sem teď před chvílí, zaujalo mě to. Dívali jsme se, kdo je z Prostějova, a prošli jsme si to,“ svěřila se Večerníku jedna z návštěvnic Zdena Lužná.
Výstava bude v horním patře Zlaté Brány k vidění do 27. srpna.