Dlouho avizované obnovení měření rychlosti vozidel v Prostějově píše své úvodní dějství. Po městě jsou nově v činnosti už tři stacionární radary, které monitorují všechny řidiče, jenž v dané lokalitě překročí povolenou padesátikilometrovou rychlost. Úzkostlivě opatrní teď musí být šoféři projíždějící Brněnskou, Olomouckou a Dolní ulicí. Pokut se ale piráti silnic bát zatím nemusí, peklo jim nastane až od 1. října.

 

„Už mě ta potvora zblejskla,“ zavolal na začátku minulého týdne do redakce čtenář Večerníku, který zároveň vyjádřil obavu, že mu brzy dojde poštou výzva k zaplacení pokuty. „Jel jsem Brněnskou asi o deset kilometrů rychleji a oslnil mě blesk z toho nového radaru,“ dodal muž, který překročil rychlost a stacionární radar ho zachytil.

Už v červnu tohoto roku prostějovští zastupitelé schválili měření rychlosti na vybraných městských komunikacích. Tehdy náměstkyně prostějovského primátora pro dopravu Alena Rašková Večerníku sdělila, že s měřením rychlosti se počítá po dodání potřebných zařízení někdy na podzim. A ta doba právě nastala! „Ano, radary na Brněnské, Olomoucké a Dolní ulici už měří. Jsou ale zatím ve zkušebním povozu, ten ostrý začne počátkem října. Samozřejmě i s vymáháním pokut za rychlou jízdu,“ potvrdila Alena Rašková.

Večerník zajímalo, zda kromě tří zmíněných lokalit uvažuje město ještě o dalších radarech na jiných místech. „Příští rok ještě přibude měření rychlosti na Vápenici a ve Vrahovické ulici. Na Vápenici se pohybuje velké množství dětí, mládeže i dospělých a i na těch relativně krátkých úsecích mezi křižovatkami to někteří řidiči dovedou pořádně „rozpálit“. Podobně nebezpečná je i Vrahovická, kde mají mnozí řidiči u bývalého pivovaru pocit, že mohou jet pořádně rychle a nějak zapomínají na bezpečnost dopravy i na další části komunikace už v obytné zóně,“ vysvětlila Alena Rašková, které se Večerník ještě zeptal, co si od měření rychlosti vozidel v Prostějově slibuje. „Zklidnění dopravy a hlavně zvýšení bezpečnosti. Pro některé odpůrce měření jen na dovysvětlení. Rozhodně nelze považovat za bezpečnou jízdu rychlost 130 kilometrů za hodinu na Brněnské či 80 kilometrů v hodině s vozíkem za autem v centru.  A tam, kde chybí soudnost, musí nastoupit represe. Proto radary. Každý zachráněný život má nevyčíslitelnou hodnotu!“