Velice smutný podzim sportu se chystá v České republice. A neplatí to jen pro týmy či hráče topící se na spodcích tabulek. Ale nejspíš pro všechny. Důvod je nasnadě – koronavirová opatření vlády.

Profesionální sport je v tomhle směru trochu lépe. Kluby už přeci jen mohou počítat s nějakými penězi na testy pro hráče, pokud jen trochu mohly, udělaly si menší polštář. Je navíc dost pravděpodobné, že i kdyby sportu hrozila stopka, profesionálního se dotkne buď jen dočasně, nebo vůbec. Problémem jsou ale diváci. Zatímco dosud měli možnost zajít si na neplacený test a tím splnit podmínku účasti na stadionu, nyní už testy proplácené pojišťovnou k mání nejsou.

Jenže amatérské sporty jsou na tom ještě hůře. Zatímco „profíkům“ konec nebo přerušení nejspíš nehrozí, amatérům jednoznačně. Při stoupajících číslech nakažených či hospitalizovaných jsou první na ráně právě sportovní a kulturní akce. Jak během epidemie už prohlásilo povícero lidí, pro vládu jsou to zjevně zbytné kratochvíle.

Nad sportem se tak stahují mračna. Fotbaloví amatéři si naštěstí mohli odfouknout, podzim stihli dokončit. Ale co hokejisté? Basketbalisté? Florbalisté? Ty možná opět čeká zklamání v podobě přerušené, nebo dokonce nedokončené sezóny. Stalo by se tak potřetí v řadě, což by mohlo být pro některé týmy smrtící.