Prostějovskému dorostu odstartovala uplynulý týden nadstavbová část ligové soutěže, když v sobotu v podvečer přivítal na svém ledě Orlovou. V prvních deseti minutách měli domácí hráči SK 1913 navrch, pak ale ztratili dvoubrankové vedení. Vyrovnaný stav 2:2 ve druhé třetině dlouho nevydržel, když už po osmi sekundách se hosté radovali z vedení. Během početní výhody prostějovského celku se opět prosadila Orlová a po dvou třetinách šla do šatny již s dvoubrankovým náskokem. Třetí dvacetiminutovka ale vyšla mladým talentům prostějovského hokeje skvěle, když se jim v samotném závěru povedl famózní obrat a nakonec slavili důležitou výhru 6:4.

Na začátku zápasu se hrálo rychle ze strany na stranu. Po dvou odehraných minutách otevřel Jan Žák po dobré akci skóre a poslal eskáčko do vedení – 1:0. Orlové trvalo déle, než si vytvořila pořádnou útočnou akci. Hráči SK 1913 tlačili a měli několik příležitostí ke vstřelení branky. V čase 5:57 poslal puk za záda Antoníčka Vojtěch Čermák – 2:0. Prostějov ukazoval, že si právem vybojoval první příčku v tabulce a Orlovou i nadále tlačil. V polovině první dvacetiminutovky stříleli hosté od modré, ale Kroupa si svoje brankoviště pohlídal. Chvíli nato přišlo první vyloučení, dvouminutový trest si odpykával domácí Tománek a deset sekund před jeho návratem na led dokázala Orlová snížit z hole Smieška – 2:1. Ve 14. minutě šli do čtyř hosté, prostějovští hokejisté dobře kombinovali, ale dvoubrankové vedení si zpět nevzali. Naopak tři minuty před koncem nenápadnou střelou z boku vyrovnal Pail – 2:2. Hned nato jel sám na Kroupu Kotala, ale střílel mimo.

Pouhých osm sekund stačilo hostům, aby se ve druhé třetině dostali do vedení – 2:3. Tento gól vyhnal Kroupu z prostějovského brankoviště a místo něj se mezi tři tyče postavil Černý. Chvíli nato Orlová faulovala a mladí Hanáci tak měli možnost přesilové hry. V ní se ale do dobré pozice dostali až před jejím koncem a nedokázali poslat puk za záda Antoníčka. Při hře 5 na 5 byla Orlová opět velmi kousavá. Naopak hra Prostějova se změnila a nedokázal si vytvořit pořádný tlak v obranném pásmu hostů. Ve 28. minutě měli domácí možnost další přesilové hry. Začátek ale nepodchytili a soupeř dokázal ve čtyřech skórovat – 2:4. Šest minut před koncem prostřední části se tempo utkání zvýšilo. Dvakrát po sobě se do protiútoku dostal prostějovský Pippal. Při druhé akci byl faulován a Orlová šla ven na dvě minuty. Ještě před skončením trestu přišlo další vyloučení hostujícího celku. Ani několikátá početní výhoda v řadě ale Hanákům nepomohla.

Na začátku poslední části se prostějovské družstvo snažilo zakládat před brankou Antoníčka útočné kombinace, avšak neúspěšně. Gólman Orlové byl v brankovišti v klidu a ostré kotouče si pohlídal. V čase 48:44 snížil po dobře sehrané akci Jakub Němec – 3:4. Deset minut před koncem byla k vidění potyčka v obranném pásmu Orlové, po které se dlouho čekalo na rozhodnutí o vyloučení. Hra se následně přelévala ze strany na stranu. Hosté byli ale během útoku nebezpečnější. V 57. minutě Prostějov vyrovnal, když Pippal poslal puk na Vojtěcha Čermáka, který se nemýlil – 4:4. Dvě minuty před koncem zkompletoval Čermák hattrick a tím poslal SK 1913 do vedení – 5:4. V poslední minutě šli domácí do čtyř, hostující lavička reagovala oddechovým časem a následnou hrou bez brankáře. Tato taktika ale Orlové nevyšla. V čase 59:14 přidal Čermák do prázdné branky svůj čtvrtý gól – 6:4. Po finálním hvizdu následovala další potyčka takřka mezi všemi hráči. Hráči Orlové nesli ztrátu vedení velmi těžce.

 

Sobotní utkání ligy dorostu bylo napínavé až do úplného konce.  Foto: Eva Reiterová

HODNOCENÍ TRENÉRA

Martin TOMÁNEK – asistent trenéra SK Prostějov 1913

„Prvních deset minut první třetiny jsme byli lepší. Pak jsme ale dostali dva takové slepené góly. Druhá část byla z naší strany opravdu hrozná. Dělali jsme v ní chyby, ze kterých se soupeř dostal do vedení 4:2. Ve třetí třetině jsme bohužel tým museli stáhnout na dvě lajny. Zápas se nám ale naší bojovností a taktickou hrou, kterou jsme hráčům naordinovali, podařil otočit. Chtěl bych pochválit všechny hráče – ty, co byli na střídačce, ale i ty, kteří nehráli. Všichni opět ukázali morálku a zápas dotáhli ke zdárnému konci. Díky tomu bereme důležité body v nadstavbové části.“

KUPON

LIGA JUNIORŮ, sk. 17; nadstavbová část - 1. kolo

SK Prostějov 1913 – MSK Orlová

6:4 (2:2, 0:2, 4:0)

Rozhodčí: Bezděk – Přecechtěl, Kroupa.. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 58.

Sestava Prostějova: D. Kroupa (21. D. Černý) — J. Němec, M. Řepa, M. Dostál, T. Svoboda, Z. Kasal, R. Pospíšil, L. Kubík — V. Čermák, N. Pippal, J. Žák, O. Tománek, M. Svoboda, R. Martiňák, E. Šindler, O. Mojžíšek, J. Hozman, M. Nevrlý. Trenéři: Půček a Tománek.

Sestava Orlové: K. Antoníček — J. Smieško, V. Pail, F. Čuba, M. Klimša, J. Firla, V. Pail, A. Piš, K. Klosko — K. Kotala, V. Matějka, M. Žídek, V. Vild, J. Menšík, M. Bednář, M. Pěronkevič, M. Vaštyl, F. Klupa. Trenér: Urbánek.

 

Výsledkový servis je tradiční součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází každé pondělí