Nabídky obou ligových finalistů Kooperativa NBL dostal křídelník František Váňa, což jen potvrzuje, že patří mezi velké talenty českého basketbalu. Vybral si mistrovskou kabinu a menší jistotu, že dostane potřebné zápasové minuty nutné k dalšímu rozvoji. Čas ukáže, zda šlo o správné rozhodnutí.

V Opavě by člen širšího reprezentačního kádru dostal zcela jistě dostatečný prostor. Pod trenérem Petrem Czudkem, který preferuje vyrovnané rotování hráčů v zápasech, mohl postupně růst bez enormního nymburského tlaku. Navíc s podporou rozehrávačů s velkým citem pro kolektivní souhru. Právě týmové pojetí občas Nymburku chybí, jeho rozehrávači mají choutky ukázat, jak jsou individuálně zdatní a někdy místo přihrávky sledují vlastní body.

Tyto benefity prostějovský odchovanec odmítl a vydá se na těžkou misi s nejasným výsledkem. Je jisté, že bude muset výrazně vylepšit hru v obraně. Na tu trenéři mistrů hodně dbají. A případné chyby okamžitě trestají střídáním. Navíc si bude muset vybojovat své místo v kabině a roli na palubovce, což ve velké konkurenci nebude vůbec snadné.

Papírově Váňa zvolil větší dřinu a nejistotu místo snadnějšího postupu na menší, přesto vyšší level. Ano, jde do rizika. Jeho rozhodnutí má ale logiku a zaslouží si respekt. Váňa se rozhodl pro těžší cestu a velkou výzvu. Kdy jindy ji ale podstoupit než v mladém věku. I kdyby nymburská mise nevyšla, bude mít stále dost času na další výzvy. Navíc díky svým dovednostem rozhodně není bez šancí, že prorazí. A naváže třeba na Jaromíra Bohačíka, který se do velkého basketbalu dostal v Prostějově a právě přes Nymburk to dotáhl do základní pětky národního týmu a k zahraničnímu angažmá.