Označení regionální potravina zná zřejmě každý z nás a zeleno-modré logo není výjimkou ani v Olomouckém kraji. Tohoto označení se dostane potravinám, které jsou distribuovány na území stejného regionu, kde jsou vyrobeny. Díky tomu tak mají řadu výhod oproti jiným potravinám. Nejenže jsou vyrobeny z opravdu kvalitních surovin, na které jsou kladeny ty nejpřísnější evropské i národní požadavky, navíc jsou dělány s láskou, což u řady velkovýroben nelze zaručit. Na základě jejich velice krátkých distribučních cest je zaručena i čerstvost, díky které se tak mohou pyšnit daleko lepší chutí i vůní.

V kraji bylo oceněno 85 výrobků

Na celém území České republiky se logem regionální potraviny může v současné chvíli pyšnit 415 výrobků. Hned 85 jich má Olomoucký kraj a prostějovský region, který si ve většině svou značku stále udržel, ale najdeme tu i příklady, které už o své označení přišly. Máme tak možnost ochutnat různé dobroty od velmi známých potravin až po ty méně známé. Neschází tak třeba Olomoucké syrečky, výrobky z mlékárny v Otinovsi, játrové paštiky, ale také alkoholické nápoje i se třemi velkými pivovary Zubr, Holba a Litovel. Neschází ale také ovoce jako například velmi oblíbená jablka z Určic.

 

Kvalitní potraviny i záruka podpory

Nákup regionálních potravin není pouze o zaručené kvalitě potraviny. Jedná se také o velmi důležitou podporu pro samotný region a jeho zemědělce, kteří si s výrobky, jež si můžete na pultě koupit, dali nemalou práci. Rozhodně se vyplatí připlatit si za kvalitní produkt a zároveň tím podpořit podnikatele regionu než jíst různé polotovary s velmi prazvláštním složením. Prospěšností organismu i požitkem z jídla je rozdíl doslova hmatatelný.

V případě zakoupení se pak podpora dostane přímo tam, kde je skutečně třeba, a to výrobcům a zemědělců, kteří se o výrobek až do jeho finální podoby starají, jak nejlépe umí. Tím, že v tomto ohledu budou moci nadále pokračovat a například i růst, bude to znamenat další řadu pracovních míst navíc. Ve výrobním řetězci v rámci potravin tak spolu vše souvisí a čím vyšší bude poptávka a zájem, tím větší musí být postupně také nabídka a výroba.

Podpořit místní zemědělce i český trh se tak dá opravdu snadno už jen zakoupením potravin, na kterých si smlsnete a z radostí se k nim opět vrátíte. A to je nabídka, jaká se jen těžko odmítá.

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&KAM ZA SPORTEM najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 16. května