Profesor Kamil Wichterle (81) toho ve vědě dokázal neuvěřitelně moc. Během života zapsal 25 patentů, je autorem zhruba čtyř set článků, z nichž mnohé byly uveřejněny v mezinárodních periodikách.

Coby náš přední chemik přednášel v USA i Velké Británii. Navzdory tomu stále dokáže s velkou pokorou i humorem vyprávět o svém otci a prostějovském rodáku Otto Wichterlem. Naposledy tak učinil ve čtvrtek 15. prosince 2022 na půdě největší prostějovské školy, která je po vynálezci kontaktních čoček pojmenována a jež si v uplynulém roce připomnělo 30. výročí obnovení reálného gymnázia. 

Návštěva profesora Kamila Wichterleho byla nepochybně velkým svátkem nejen pro milovníky přírodních věd, fandy RG a ZŠ Otto Wichterleho, ale i všechny, kteří mají rádi prostějovskou historii. Právě s naším městem je totiž rozvětvená rodina Wichterlů, jejíž členové už po několik generací dosahují fantastických úspěchů v mnoha odvětvích lidské činnosti, neodmyslitelně spjata.

Přirozeně do ní patří také syn Otto a Lindy Wichterlových Kamil, který se narodil za druhé světové války ve Zlíně. Přesto má k Prostějovu velmi srdečný vztah a každoročně jezdí do Stražiska, kde má rodina letní sídlo. O dům i rozlehlý kopcovitý pozemek kolem něj se stále stará, přičemž mu pomáhají další členové rodiny.

Čočkostroj z Merkuru rozjel na Štědrý den

 

Do Prostějova tentokrát zavítal na přednášku výmluvně nazvanou Otto Wichterle z pohledu svého syna. Hovor se tak točil zejména kolem vztahu obou mužů, který byl po celý život velmi dobrý, přičemž se vzájemně ovlivňovali. „Otto Wichterle nebyl v některých věcech dle svého syna zrovna moc trpělivý. Když chtěl udělat nějaký experiment, tak ho chtěl realizovat co nejdříve. Obvykle si tak raději zařízení upravoval sám, než aby čekal na mechanika. S tím souvisí i to, že svůj první stroj na výrobu kontaktních čoček zprovoznil právě na Štědrý den. Svoji myšlenku zkrátka chtěl realizovat co nejdříve, aby věděl, jakými cestami má dál pokračovat,“ vypíchl jednu z mnoho zajímavosti ředitel RG a ZŠ Otto Wichterleho Rostislav Halaš.

Spolupráce otce se synem

Není bez zajímavosti, že právě Kamil Wichterle se svým otcem na výrobě gelových čoček spolupracoval. Coby vystudovaný chemik a zapálený matematik se podílel na výpočtech nejvhodnější odstředivé síly potřebné k jejich výrobě. „Byl zběhlejší v matematice a ovládal řešení nelineárních parciálních diferenciálních rovnic přibližnými metodami s využitím tehdejších sálových počítačů,“ vysvětlil jeho přínos Rostislav Halaš.

Jinak se ovšem těžištěm výzkumné činnosti profesora Kamila Wichterleho stalo chování vysoce viskózních látek včetně tekutých kovů. Právě v této problematice publikoval své stěžejní vědecké práce a dosáhl v ní světového ohlasu. Čtvrteční přednášky se navzdory řádícím respiračním onemocněním účastnilo zhruba padesát návštěvníků. Ti následně Kamila Wichterleho zasypali celou řadou dotazů, takže se setkání protáhlo na více jak dvě hodiny.

„Aby se studenti rádi vraceli“

Návštěvou profesora Wichterleho vyvrcholily oslavy 30. výročí obnovení RG a ZŠ Otto Wichterleho 2022, na jejich programu byl rovněž adventní koncert pro rodiče, dva dny otevřených dveří pro veřejnost a vánoční turnaj absolventů. „Za poslední roky jsme se i kvůli nutnosti distanční výuky obrovským způsobem posunuli ve využití digitálních prostředků. Stále však zůstává pouto osobních kontaktů s rodiči nezastupitelné. I v dalších deseti letech bychom chtěli nadále nabízet kvalitní všeobecné vzdělávání, jež by se mělo přizpůsobovat potřebám trhu práce a rozvoji technologií. Zejména by však naše škola měla zůstat místem, kam se rádi vracejí její učitelé i studenti, aby se zde setkávali jako partneři, kteří se vzájemně respektují a obohacují,“ popřál škole do dalších deseti let existence její stávající ředitel.