Z ulic města Prostějova úspěšně mizí vozidla, která nemají platná osvědčení o technické kontrole. Jen za loňský rok jich radnice nechala odtáhnout 43. Dalších dvacet aut s propadlou technickou kontrolou evidoval prostějovský magistrát k polovině ledna. Jedná se o vozidla, která může po uplynutí několika měsíců nechat úřad odtáhnout a dát je do dražby. Majitelům přitom hrozí pokuta za zabrání veřejné komunikace.

 

„Zajištění odstranění některých vozidel je značně problematické, jelikož jsou předmětem dědického řízení, případně lze jen stěží dohledat provozovatele. V současné době je v řešení i vozidlo, které není v registru silničních vozidel České republiky, jelikož je vedeno patrně ve Velké Británii,“ prozradil například Jiří Pospíšil, náměstek primátora statutárního města, který má nově na starosti prostějovskou dopravu.

„Jde o vozidla, která byla víc jak šest měsíců bez platné technické kontroly a blokovala parkovací místa v ulicích,“ prozradila vedoucí prevence kriminality Městské policie Prostějov Tereza Greplová a dodala: „Z tohoto počtu se o svá auta nakonec ve třiatřiceti případech postarali sami majitelé, ostatní šla do dražby.

S tou se to má tak, že vozidla jsou z ulic odtažena na záchytné parkoviště. Majitelé jsou na tuto situaci upozorněni a mají možnost si po zaplacení nákladů na odtah a uskladnění automobily odvézt. Pokud tak do tří měsíců od upozornění neučiní, jde vůz do zmíněné aukce,

Poslední odtah celkem 4 vozidel proběhl začátkem ledna letošního roku. Vozidla jsou zatím odstavena na parkovišti společnosti PV Recyklace a čekají na vyzvednutí, prodej v dražbě nebo likvidaci. „Provozovatelům aut se s narůstajícím časem neustále zvyšují náklady, které budou muset ve finále magistrátu zaplatit. Pokud takto vzniklé náklady nepokryje výtěžek z dražby, bude je město Prostějov následně po provozovatelích vozidel vymáhat soudní cestou. Což znamená další nárůst nákladů,“ vzkázal na dálku majitelům aut náměstek Pospíšil. A vyzval k odstranění vozidel bez technické prohlídky z veřejných prostranství. Lidé se v případě dotazů mohou obracet na pracovníka města Petra Poláka přes telefon 582 329 558.