V posledních letech jsem zaznamenal častokrát nadávky na to, že mnohdy kupujeme nekvalitní potraviny. Padají i slova jako humus (ne, nemyslím ten cizrnový…). Je to ale tak? Hodně by napověděly různé testy a analýzy. Jelikož však nejsme v laboratoři, budou nám muset stačit následující řádky. A do nich vstoupíme s tímto: jsme to, co si koupíme…

Ty tam jsou zkrátka časy, kdy se daly od daného druhu výrobku vybrat jedna, dvě, maximálně tři varianty. Vždyť se podívejme do regálů (a chladicích boxů), výběr je téměř nekonečný. Mnozí výrobci se sice opakují. Nicméně i tak je výběr veliký. A je už vlastně na nás, kolik energie a „buněk“ k němu využijeme. Platí to i o mase a uzeninách. Začněme uzeninami. Na pultech můžeme narazit na výrobky české i zahraniční. Kromě polských třeba také německé, tu a tam i rakouské. Ale pozor! Polsko nutně rozhodně neznamená nekvalitu, a naopak český výrobek automaticky nemůžeme brát jako výrobek kvalitní! Víc než původ napoví složení. Člověk přitom nemusí být úplně chemik, aby si dokázal odvodit, co může být „huj“ a co „fuj“. Základem je samozřejmě obsah masa. Dále pak to, zda se jedná třeba o maso strojově oddělené nebo „klasiku“. Pak už vesměs platí pravidlo „čím míň, tím víc“. Tedy čím méně chemie a různých přídavných látek, tím lépe. Tedy pro konzumenta.

U masa platí víceméně totéž. Čím méně chemie nebo také vody ve výrobku, tím lépe. Jinak se spotřebitel může cítit (právem) ošizený. Dobré je zjišťovat také to, v jakém typu zařízení bylo to či které zvíře chované. Za sebe třeba říkám NE klecovým chovům. Byť výrobky z nich patří k nejlevnějším. A když jsme u cen, tak je pravdou, že ač se ceny poslední dva roky zvedaly dost – a platí to i u masa – stále nemusí být nutně nedostupné. Podrobné sledování cen, aktivní vyhledávání slev a k tomu snaha o hospodárnost (například zamražení, neplýtvání) dokáží divy.

Na závěr se zmíním o ještě jednom fenoménu, a sice výrobcích bezmasých. V Česku už jsou firmy, které se na ně specializují. Bezmasé párky, sójové maso, svíčková bez masa. Pro někoho to může znít divně, až hrozně. V některých případech ale málem nepoznáte rozdíl. I zde platí, že výběr je důležitý. Ve světě masa a uzenin platí to samé, co v jiných oborech. Jsou výrobky kvalitní a chutné a pak ty, které nás dvakrát neosloví.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & MASO A UZENINY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerniku, které vychází v pondělí 20. února