(Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel) Běhání umí skvěle prospět zdraví i kondici a je jednou z velmi oblíbených i dostupných aktivit. Pokud se ale pro běhání rozhodujete po nějaké pauze, například i té zimní, je dobré prověřit své zdraví – a to bez ohledu na to, jestli jste profík, nebo „hobbík“. Pomocí zdravotní prověrky totiž zjistíte nejen to, jak je na tom vaše zdraví aktuálně, ale také se ujistíte, že jste připraveni na další zátěž, kterou může běh přinést.

„Pokud jste se rozhodli po zimní přestávce začít běhat, je vhodné se nechat vyšetřit. Během zimního období jsou častá respirační onemocnění, která mohou zanechat následky na kardiovaskulárním systému, a to i skryté,“ upozorňuje Nikola Bárková, vedoucí lékařka AGEL Sport Clinic prostějovské nemocnice s tím, že registrovaní a aktivní sportovci by měli zátěžové vyšetření absolvovat alespoň jednou ročně – ideálně v momentě, kdy začnou pravidelně sportovat po delší pauze. Pokud to nestihnou, je vhodné vyšetření alespoň kdykoliv během roku.

Své tělo často tlačíme přes limitní hodnoty, aniž bychom přemýšleli nad možnými důsledky. Motivační články říkají, že zvládneme cokoliv. Faktem ale je, že každý máme jisté vrozené dispozice. Pomocí preventivní diagnostiky a EKG zjistíme možné odchylky v srdečně cévním aparátu, provedeme rodinnou a osobní anamnézu, a na zátěžové diagnostice změříme maximální výkon na rotopedu nebo běžeckém ergometru,“ prozrazuje Bárková obsah zátěžového vyšetření, které se zaměřuje na funkce srdce a plic, které jsou klíčové zejména u vytrvalostních disciplín.

Výsledky vyšetření vypoví o aktuální výkonnosti a společně s informacemi z preventivní diagnostiky slouží jako základ pro kondiční a tréninkové plány s kontinuálním zvyšováním výkonu. Opakovaným testováním pak lze sledovat adaptaci organismu na tyto plány.

„Preventivní vyšetření má opravdu smysl. Pokud se člověk přecení, hrozí zejména akutní poranění, úraz, z dlouhodobějšího hlediska pak problémy spojené s přetížením pohybového aparátu (zejména vazivového a svalového aparátu). Při špatně prováděném tréninku, zejména od počátku příliš intenzivním a četném, pak může nastoupit i výraznější únava, demotivace k dalšímu pokračování až přetrénování,“ doplňuje MUDr. Bárková s tím, že preventivní vyšetření je vhodné i pro děti, a to v případě, že mají tréninky alespoň třikrát týdně, jsou registrováni v některém sportovním klubu nebo mají nějaká zdravotní rizika v rodinné nebo osobní anamnéze.

Zájemci o sportovní a zátěžovou preventivní diagnostiku se mohou hlásit v prostějovském AGEL Sport Clinic jednoduše pomocí online formuláře na adrese sportclinic.agel.cz/nase-sluzby.