Nejhorší vstup korfbalistů Vosíme.cz Prostějov do sezóny za mnoho posledních let se podařilo vylepšit úvodní výhrou, navíc venku. Stalo se ve 3. kole extraligy dospělých ČR 2023/24, když hanácký tým v pátečním večeru dokázal porazit KK Brno na jeho palubovce v Maloměřicích výsledkem 15:19 (7:11). Ožila tak naděje, že aktuální ročník by nemusel dopadnout krachem.

Hostující trenéři měli na věkově mladého protivníka nachystanou taktiku, která evidentně zafungovala. „Ano, povedlo se nám přesně naplnit to, s čím jsme do zápasu šli. I přes určité komplikace před utkáním, kdy náš klíčový hráč Petr Šnajdr uklouzl den předem na schodech s ledovkou, hodně se potloukl a narazil si kostrč. Přesto obětavě nastoupil, ačkoliv byl trochu pohybově limitovaný. I tak dokázal dát čtyři koše,“ ocenil jeden z dvojice prostějovských koučů Martin Uherka.

Společně s parťákem Davidem Konečným sledovali z lavičky vyrovnaný úvod střetnutí a pak rozhodující zlom. „Ze začátku jsme jednou prohrávali o koš, ale potom průběh otočili a získali náskok čtyř tref. Ten se nám ve druhém poločase povedlo zvýšit na rozdíl až osmi košů, čímž bylo rozhodnuto. V závěru domácí jen částečně dotáhli, naše vítězství však nebylo v ohrožení,“ popsal Uherka.

Pochvalu měl pro celý mančaft v čele se třemi oporami. „O Peťovi Šnajdrovi jsem už mluvil, skvěle navíc zahrály Nela Kubů s Klárou Novákovou. Obě častokrát skórovaly a přitom své protihráčky úplně vymazaly ze hřiště. Dobrý výkon odvedli také všichni ostatní, každý ze základní sestavy se aspoň jednou trefil. A vydařenou premiéru v seniorské extralize prožil mladík Roman Lisický,“ mohl Uherka vyzdvihovat.

V průběžné tabulce elitní tuzemské soutěže sice Vosy zůstaly poslední čtvrté, leč pouze o skóre za třetím Znojmem a na dohled vedoucímu duu. „V Brně jsme uspěli kvalitní defenzivou, soupeře prostě ubránili. A sami dali aspoň o třetinu víc košů než v předchozích zápasech. První vítězství sezóny je pro nás samozřejmě velkým povzbuzením. Máme teď radost i víru, že můžeme pokračovat v lepších výkonech a taky s příznivějšími výsledky,“ doplnil Martin Uherka.

 

Extraliga dospělých ČR 2023/24, 3. kolo

KK Brno – Vosíme.cz Korfbal Prostějov

15:19 (7:11)

Rozhodčí: Milichovský a Kolářová. Diváci: 70.

Nejvíc košů Brna: Bušík a Skála 4, Sahatciu 2.

Sestava a koše Prostějova: Šnajdr 4, Valenta 1, Kubů 5, Nováková 4, Tichý 1, Lisický 1, Tichý 1, Faltýnková 1, Zikmundová 2 – P. Křížková, Bartošová, Buriánková, Buriánek, Bartoš, Ošťádal. Trenéři: Martin Uherka a David Konečný.

KORFBAL

Extraliga dospělých ČR 2023/24

Ostatní výsledek 3. kola: KC Crocodile Sokol České Budějovice – Modří Sloni YMCA Znojmo 26:21 (10:12).

Průběžná tabulka

1. Brno         3          2          0          1          68:47   4

2. Č. Budějovice     3          2          0          1          57:56   4

3. Znojmo    3          1          0          2          63:72   2

4. Prostějov 3          1          0          2          47:60  2

KAM PŘÍŠTĚ

3. kolo, sobota 13. ledna, 17.00 hodin: Vosíme.cz Korfbal Prostějov – KC Crocodile Sokol České Budějovice, KK Brno – Modří Sloni YMCA Znojmo (9.15).