Vždy bude platit, že jeskyně, do kterých se bojíme vstoupit, skrývají právě ty poklady, jež hledáme. Abychom objevili krásu a tajemno podzemí, nemusíme se však nutně plahočit úzkými štěrbinami a nechat si kapat vodu na hlavu. Stačí zajít do prostějovského divadla. V jeho promenoáru jsou od uplynulého čtvrtka 11. ledna k vidění snímky speleofotografa Petra Hrubana.

 

Prostějovský rodák Petr Hruban fotografuje už 37 let. Zároveň je členem České speleologické společnosti. V prostějovském divadle vystavuje mimo jiné fotografie, které se staly součástí jeho knihy Zlatohorské podzemí. Vidět na nich můžeme dávno zaniklé hornické štoly, chodby i jámy. Vernisáž uvedl kurátor Dalibor Horák. „Jsou místa, kde se zastavil čas. Vejdete a začnete vnímat jinou realitu, slyšíte hlas vody, která teče a skapává kolem vás, a slyšíte i hlas Země. Podzemí je místo, kde hodina či den neznamenají vůbec nic,“ přiblížil Petr Hruban své vnímání míst, kam lidská noha vstupuje opravdu jen velmi zřídka.

Při zběžném pohledu na autora fotografií člověku došlo, že k tomu, abychom byli schopní se do jinak těžce přístupných míst vůbec dostat, je potřeba nejen láska k přírodě a jistá dávka odvahy, ale také útlá postava. „Děkuji všem přátelům, kamarádům a známým, kteří mi umožnili se na tato místa dostat. Bez jejich pomoci bych tuto výstavu nemohl uskutečnit,“ dodal Hruban, který rovněž poděkoval přítomné předsedkyni prostějovského Okrašlovacího spolku Miladě Sokolové za organizaci akce.    

Vernisáž výstavy nacházející se v promenoáru divadla proběhla v restauraci Národního domu a byla spojena se skutečně velkoryse pojatým rautem. „Tato akce má sloužit jako jeden z příkladů propojení Městského divadla s restaurací. V tom bychom rádi pokračovali i nadále. Další výstavu plánujeme na jaro. Proběhnout by měla v kavárně Národního domu, a to v rámci jejího znovuotevření,“ upozornila Karin Konzbulová, ředitelka Městského divadla v Prostějově, které netradičně leží na bedrech také provoz restaurace.

Výstava Petra Hrubana Krásy a tajemno podzemí bude v divadle k vidění až do 20. března.