Dějiny nohejbalového oddílu TJ Sokol I Prostějov budou během tohoto týdne definitivně přepsány. Mužský tým úspěšného hanáckého klubu, jenž na konci minulé sezóny oslavil postupový triumf v 1. lize, otevře svou vysněnou i dlouho očekávanou účast v extralize družstev ČR 2024! Zahajovací duel nejvyšší tuzemské soutěže přitom odehraje venku.

V pátek 29. března (tedy na jeden ze svátečních dnů Velikonoc) od 14.30 hodin půjde o střetnutí na půdě TJ Spartak VOTOČEK team Čelákovice. „Tento celek skončil v minulém extraligovém ročníku šestý po základní části, v předkole play-off pak hodně potrápil nakonec bronzový Start Praha. Přesto cítíme, že to pro naši premiéru mezi elitou může být hratelný soupeř, na jehož hřišti chceme zabojovat o bodový zisk,“ nadhodil dlouholetý trenér a nyní vedoucí družstva Sokola I Richard Beneš.

Rozložení sil v extralize mužů přitom vypadá podle papírových předpokladů dost jasně. „Největším favoritem je rozhodně obhájce titulu z Modřic, za ním by se měly pohybovat Čakovice a Karlovy Vary, následně asi Start Praha se Žatcem. Už proti posledně dvěma jmenovaným však určitě nejsme bez šance, což plně platí v případě Čelákovic a Holic. Naším jednoznačným cílem přitom je postup do předkola play-off a tím vyhnutí se bojům o záchranu,“ zopakoval Beneš.

V praxi to znamená, že prostějovští nohejbalisté potřebují obsadit nejhůře šestou příčku po dlouhodobé fázi, která čítá čtrnáct kol při hracím systému každý s každým doma a venku. Na vlastním kurtu se Hanáci poprvé představí 6. dubna od 14.00 hodin se Žatcem a vzápětí hned 7. dubna v 10.00 proti pražskému Startu. Oba mače absolvují v hale Sportcentrum – DDM v Olympijské ulici. „Los úvodu sezóny máme poměrně příznivý k tomu, abychom zabodovali. Což by bylo velké povzbuzení do dalšího průběhu náročné soutěže,“ odtušil Beneš.

S jakým hráčským kádrem jde vlastně kolektiv TJ do boje? Hrajícím trenérem a největší oporou bude renomovaný Martin Müller, někdejší mistr světa. Základ sestavy budou tvořit i další osvědčení tahouni Petr Zemánek, Jan Pavelka, Lukáš Pírek a Ladislav Pírek, k nimž se přidají tři výrazné posily Jakub Ftačník (oddílový odchovanec, naposledy Žatec) a Daniel Bílý s Rudolfem Stařičným ze Vsetína. Na soupisce je kromě toho řada dalších jmen, ale například vynikající singlista Tomáš Roba zatím nebude s největší pravděpodobností k dispozici, neboť se rozhodl přerušit (či ukončit?) vrcholovou kariéru.

Každopádně i tak je současný výběr Prostějova dostatečně kvalitní a v nejsilnějším možném složení na takové úrovni, že by měl být schopen důstojně konkurovat národní týmové smetánce. „Plníme si extraligový sen, na působení v nejvyšší české soutěži družstev se samozřejmě moc těšíme. A zároveň věříme v co největší podporu sportovních příznivců, zejména fanoušků nohejbalu,“ zdůraznil Richard Beneš s poděkováním všem partnerům v čele se statutárním městem Prostějov, Olomouckým krajem a marketingovou agenturou TK PLUS za podporu.

 

Los základní části nohejbalové extraligy družstev mužů ČR 2024

1. KOLO (pátek 29. března)

TJ Spartak VOTOČEK team Čelákovice – TJ Sokol I Prostějov (14.30 hodin), SKN Žatec – SK Liapor Karlovy Vary, TJ AVIA Čakovice – Sportovní klub Start Praha, Tělocvičná jednota Sokol Holice – MNK mobilprovás Modřice.

2. KOLO (sobota 6. dubna)

Prostějov – Žatec (14.00 hodin), Čakovice – Holice, Karlovy Vary – Čelákovice, Modřice – Start Praha.

3. KOLO (sobota 13. dubna)

Holice – Prostějov (14.00 hodin), Žatec – Čakovice, Čelákovice – Modřice, Start Praha – Karlovy Vary (14. 4.).

4. KOLO (sobota 20. dubna)

Prostějov – Start Praha (7. 4., 10.00 hodin), Čakovice – Čelákovice, Karlovy Vary – Holice, Modřice – Žatec (7. 4.).

5. KOLO (sobota 27. dubna)

Prostějov – Čakovice (14.00 hodin), Karlovy Vary – Modřice, Holice – Žatec, Start Praha – Čelákovice (28. 4.).

6. KOLO (sobota 4. května)

Modřice – Prostějov (15.00 hodin), Čakovice – Karlovy Vary, Žatec – Start Praha, Čelákovice – Holice.

7. KOLO (sobota 11. května)

Karlovy Vary – Prostějov (14.00 hodin), Čakovice – Modřice, Čelákovice – Žatec, Start Praha – Holice (1. 5.).

8. KOLO (sobota 18. května)

Prostějov – Čelákovice (14.00 hodin), Karlovy Vary – Žatec, Modřice – Holice, Start Praha – Čakovice (17. 5.).

9. KOLO (sobota 25. května)

Žatec – Prostějov (14. 4., 10.00 hodin), Holice – Čakovice, Čelákovice – Karlovy Vary, Start Praha – Modřice (26. 5.).

10. KOLO (sobota 8. června)

Prostějov – Holice (14.00 hodin), Čakovice – Žatec, Karlovy Vary – Start Praha, Modřice – Čelákovice.

11. KOLO (sobota 15. června)

Start Praha – Prostějov (16. 6., 13.00 hodin), Holice – Karlovy Vary, Čelákovice – Čakovice, Žatec – Modřice (20. 4.).

12. KOLO (sobota 22. června)

Čakovice – Prostějov (10.00 hodin), Žatec – Holice, Čelákovice – Start Praha, Modřice – Karlovy Vary.

13. KOLO (sobota 31. srpna)

Prostějov – Modřice (14.00 hodin), Karlovy Vary – Čakovice, Holice – Čelákovice, Start Praha – Žatec (8. 5.).

14. KOLO (sobota 7. září)

Prostějov – Karlovy Vary (14.00 hodin), Modřice – Čakovice, Žatec – Čelákovice, Holice – Start Praha.

* Nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov hrávají domácí zápasy na venkovním kurtu v areálu u sokolovny na Skálově náměstí, k prvním dvěma utkáním doma o víkendu 6. a 7. dubna však nastoupí v hale Sportcentrum – DDM Prostějov.