Co by to byl za Štědrý den, kdyby se otužilci neměli v pravé poledne sejít u výpusti plumlovské přehrady? Letos oddíl Dálkového a zimního plavání Haná Prostějov sice tradiční Vánoční koupel kvůli protiepidemickým opatřením neorganizoval, přesto se u ledové vody sešly na tři desítky těch nejskalnějších otužilců. A na jejich neorganizovanou show se přišla podívat také asi stovka diváků.

„Očekávala jsem, že nás přijde tak pět až deset těch nejskalnějších. Účast mě ale překvapila. Budeme se snažit dodržet všechna opatření, včetně dvoumetrových rozestupů,“ řekla Večerníku předsedkyně DZP Haná Prostějov a překonatelka kanálu La Manche Dana Zbořilová. „Je nás několik, kdo by se v žádném případě bez vánoční koupele neobešel. Je to naše tradice, kterou prostě musíme dodržet. Letos ovšem s tím rozdílem, že akce není nijak organizovaná a každý se přišel vykoupat a vlastní pěst,“ usmála se ještě Dana Zbořilová.

Na tři desítky otužilců neodradilo ani opravdu škaredé počasí. „Lije jako z konve, ale však potom uschneme! Kdybych tady letos nebyl, nemohl bych klidně spát,“ utrousil před Večerníkem nestor zimního plavání Bob Pácl, který letos oslavil už osmdesáté narozeniny. „Pro nás je to tady dnes jako na Kanárech. Teplota vzduchu je devět stupňů nad nulou a voda má tři,“ poznamenal ještě Bob Pácl.

Na tři desítky příchozích se poté postupně vykoupalo ve výpusti plumlovské přehrady. A zhruba desetiminutový pobyt ve studené vodě si všichni užívali. „Šli jsme se projít s pejskem na přehradu a byla jsem překvapená, že otužilci se opravdu sešli. I když tato akce nebyla tak rozsáhlá jako vždycky, zatleskali jsme jim z hráze,“ řekla ještě žena z Mostkovic, které se čtvrteční polední rozptýlení náramně líbilo.