Opravdu velký úspěch pro celý Prostějov. A pro zapálený tým pořadatelů obrovská satisfakce. V sobotu 28. října se na celkem 78 místech České republiky, ale i v zahraničí konal Sokolský běh republiky, který pohybem oslavil Den vzniku samostatného československého státu. Přestože se konal i v hlavním městě, kde byl Sokol před 161 lety založen, vůbec nejvyšší účast ze všech míst zaznamenal právě v Prostějově. Svědčí o tom ověřená čísla počtu účastníků, kteří se postavili na start některého z celé řady běhů.

 

Původní čísla přihlášených hovořila o tom, že se prostějovského běhu zúčastnilo registrovaných 565 běžců všech věkových i výkonnostních kategorií. Dle prvotních informací se v Prostějově zaregistrovalo zhruba o pět běžců méně než v Praze.

Jak se nakonec ukázalo, počty lidí, kteří se reálně dostavili na start, byly o něco menší. Zatímco v Prostějově vyběhlo celkem 520 lidí, v Praze to nakonec bylo „pouze“ 448. Hanáčtí sokolové si tak připsali opravdu zásadní úspěch.

„Někteří nepřišli, přestože se přihlásili. Obvykle za tím stála nemoc či jiné nečekané komplikace. Jejich startovní čísla společně s připravenými balíčky a chipy na měření času jsme již nemohli dávat neregistrovaným běžcům, naopak jsme je pro ně uschovali. Mohou si je u nás stále vyzvednout, pokud tak už neučinili,“ vysvětlil starosta Sokolské župy Prostějovské Svatopluk Tesárek, který za spolupráci opět poděkoval prostějovské radnici či městské policii. „Vedení města naznačilo, že je připraveno nás příští rok podpořit i finančně. To by nám mělo umožnit navýšit plánovanou kapacitu na sedm set až osm set běžců, aniž by hrozilo, že na to budeme muset doplácet z našeho rozpočtu. Navíc věříme, že by tady mohl být ještě potenciál, aby se do akce zapojilo ještě o něco více běžců, ostatně ne na všechny se i letos dostalo. Ale musíme jít postupně,“ kvitoval to Tesárek. Ten opět zdůraznil, že je zásadní, aby se i v příštím roce lidé na akci hlásili s dostatečným předstihem. ejpozději pak do 24. října.

„Do příštího roku se chceme vyvarovat určitých chyb, jako byl nedostatek balených vod v cíli, kdy se na poslední závodníky již nedostalo. Za to se omlouváme a slibujeme, že příště se to již nestane,“ shrnul zkušenosti z letošního jinak nadmíru úspěšného ročníku starosta Sokolské župy Prostějovské.

Do příštího roku organizátoři rovněž uvažují i o doplňkovém kulturním programu, který by na prostějovské náměstí T. G. Masaryka mohl přitáhnout i ty, kteří sice nepoběží, ale budou fandit. „Naším cílem je, aby centrum města skutečně ožilo nejen běžci, ale i těmi, kteří je přijdou povzbudit,“ uzavřel Svatopluk Tesárek.

 

NEJVYŠŠÍ ÚČAST V ČR

1. Prostějov                                    520

2. Praha                                            448

3. České Budějovice                      321