Proces restartu profesionálních sportovních soutěží nabyl tento týden konkrétních rysů. Přinesl ale také nové otázky. Ty se týkají zejména druhých nejvyšších soutěží, kde startují rovněž fotbalové 1.SK Prostějov a hokejové LHK Jestřábi Prostějov. Důvodem nejistoty jsou peníze. Zatím to totiž vypadá, že povinné testy před každým zápasem by měly zaplatit kluby. Ty však s takovým postupem nesouhlasí.

Například hokejový svaz včera uskutečnil tiskovou konferenci, na které podmínky pro restart soutěží představil. „Co se týká 1. ligy, ta včerejší tisková konference je pro nás nic neřešící. Co jsme si odpoledne volali s jinými týmy, tak pokud bychom měli spadnout do kategorie, že si sami budeme platit náklady na testování před každým zápasem, v tom případě se soutěž nerozehraje,“ poznamenal sportovní manažer Jestřábů Jiří Vykoukal. Bude proti tomuto principu prostějovský hokejový klub protestovat? „Nejsme připraveni brojit. Bylo to jasně dané, můžete zažádat o výjimku, pokud splníte podmínky. A my nebrojíme, my akorát nejsme schopni za daných okolností podmínky splnit. To znamená, že nás to nepustí do hry,“ je si vědomý Jiří Vykoukal. „Jako kluby si dovolit uhradit testy nemůžeme,“ dodal Vykoukal.

Podobná situace je ve fotbale. Také fotbalové oddíly si podle dosud představených pravidel budou muset samy zaplatit testy. „Svaz testy neproplácí. V profi soutěžích platí klub. Určitě se nebude řešit výjimka. Máme nabídku peněz od Národní sportovní agentury. To ale musí posvětit Evropská komise,“ řekl sportovní ředitel 1.SK Prostějov Ladislav Dudík. Výhodou testů je, že by neměly být starší než 48 hodin. Nevýhodou fakt, že ani „toto“ stáří klubu nijak nepomůže. „Pokud by chtěli mít testy staré 48 hodin, tak i kdybychom hráli v sobotu a ve středu, jeden nám nebude stačit. My se musíme opravdu před každým zápasem testovat. A bude snaha odehrát co nejvíce zápasů. To nás bude stát dost peněz, může se to vyšplhat na 300 tisíc,“ spočítal Ladislav Dudík.

Tým je ale nyní připravený, hrát by podle všeho měl v sobotu brzy odpoledne s Vyšehradem. Soutěž by se tedy rozeběhla 7. kolem. A jak je na tom tým? „Ve čtvrtek odpoledne jsou testy. A uvidíme. Zatím jsou všichni připravení, ale to se může po zítřku změnit. Jsou zde nějaké menší zdravotní problémy, Píchal má ten sval, pak Zikl, něco se svalem má Sus,“ doplnil Ladislav Dudík, tým by ale měl být v plné síle. Naopak u Jestřábů zatím vůbec není jisté, kdy a jestli budou hrát. Jiří Vykoukal hovoří o tom, že by měl svaz hlavně proplatit testy. Pokud se tak nestane, nebude chystaná reorganizace soutěže k ničemu. „Mluví se o dvoukolovém systému, tedy o 34 zápasech a play-off. Pokud ale ta nařízení budou i po 20. listopadu, protože o výjimku můžeme do toho data požádat, možná budeme hrát, když nám to někdo zaplatí. Ale pokud by to mělo následovat i po 20. listopadu, pokud se to nerozvolní, nevidím ani ten začátek,“ říká Jiří Vykoukal, který už dříve prohlásil, že se podle něj na Chance ligu při restartu soutěží pozapomnělo. „Situace pro nás a pro první ligu je den ode dne složitější. Upřímně? Budeme se bavit o přežití,“ zakončil nevesele sportovní manažer Jestřábů.